Η εξομάλυνση στο μέτωπο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες φέρνει μείωση του ELA κατά 600 εκατ. ευρώ. Αμετάβλητο το επιτόκιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει η ΕΚΤ. Να μην εφαρμοστεί το bail-in στους καταθέτες επιμένει η ΕΚΤ. Καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ΑΕΠ και πληθωρισμό
Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε από το ΔΣ της ΕΚΤ να περιοριστεί το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 89,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Θετικό στοιχείο είναι ότι παρά την προκήρυξη των εκλογών οι εκροές των καταθέσεων περιορίστηκαν στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ.
Η κατάσταση αναμένεται να επανεξεταστεί στις 16 Σεπτεμβρίου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ επιμένει να μην εφαρμοστεί το bail-in στους καταθέτες
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στην εξαίρεση των Ελλήνων καταθετών σε οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης bail in», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
«Θα είχε πλήξει αποταμιευτές, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Η άποψη της ΕΚΤ έγινε δεκτή», δήλωσε προσθέτοντας ότι «παρόμοιες ανησυχίες για τους ομολογιούχους προτεραιότητας δεν έγιναν αποδεκτές».
Καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για ΑΕΠ και πληθωρισμό
Αναφορικά με το σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι γνωστοποίησε την αναθεώρηση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη, αφού πλέον η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2015 θα κυμανθεί στο 1,4%, από 1,5% που προηγουμένως εκτιμήθηκε. Χαμηλότερα των αρχικώς αναμενομένων θα κινηθεί και ο πληθωρισμός.
Σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι εξελίσσεται ομαλά, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε ότι έχουν αυξηθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης, επηρεάζοντας αρνητικά τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Σημαντικές πιέσεις δέχεται το ευρώ έναντι των ανταγωνιστών του, μετά την ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, το οποίο υποχωρεί 0,9% χάνοντας τα 1,12 δολάρια.