Αναφερόμενος στη συμφωνία που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τόνισε πως είναι δύσκολη και σίγουρα όχι αυτό που θα ήθελαν, αλλά υπάρχουν μέτωπα πάνω στα οποία θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν.

Να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα

Ο Α. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη να «ανασυγκροτήσουμε τη χώρα και να τη βάλουμε να πατήσει σε στέρεες δομές» και αναρωτήθηκε «Ποιος μπορεί να πει ότι ευθύνεται για την κατάσταση της χώρας η κυβέρνηση μας που είχε την τύχη της χώρας για έξι μήνες και όχι αυτοί που κυβέρνησαν επί σαράντα χρόνια;», ενώ πρόσθεσε πως «αν ο λαός επιλέξει την επιστροφή στο χθες ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται όσα υπερασπίζεται σήμερα. Εμείς τη φέραμε τη συμφωνία, Θα έφερνε ο Σαμαράς, ο Μεϊμαράκης, ο Θεοδωράκης καλύτερη συμφωνία; Η γρήγορη τήρησή της είναι ο δρόμος για έξοδο από την κρίση».

Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε όσο περισσότερα γίνεται

Αναφερόμενος στη συμφωνία, υποστήριξε πως «φέραμε μια συμφωνία παλεύοντας σκληρά επί έξι μήνες, ενώ μας κατηγορούσαν ότι δεν θα φέρουμε συμφωνία και έχουμε κρυφό σχέδιο για το νόμισμα. η συμφωνία έχει δυσκολίες, αλλά φέρνει και προοπτική. Θα την τηρήσουμε προσπαθώντας στα θέματα που εμείς κρατήσαμε ανοιχτά να κερδίσουμε όσο γίνεται περισσότερα.

Η ΝΔ κήρυττε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εμείς δώσαμε τη μάχη και μέσα στη χρονιά θα ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Για τα κόκκινα δάνεια, δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας των αδύναμων. Καταφέραμε να μην εφαρμοστούν οι ομαδικές απολύσεις. Τα τρία παραπάνω δεν αποτελούν στόχο της ΝΔ».

Προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις η ΝΔ

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ. λέγοντας ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως δεν φταίνε αυτοί που κυβέρνησαν 40 χρόνια και μας έφεραν στο σημείο αυτό» και τονίζοντας πως «η στρατηγική της ΝΔ δεν έχει να κάνει με κόντρα προγραμμάτων, καθώς ξέρουν ότι εκεί θα χάσουν πεντακάθαρα. Λένε ελάτε να συγκρίνουμε τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και τι κατάφερε μετά. Το τι υποσχέθηκαν και το τι κατάφεραν αυτοί απουσιάζει από τον λόγο τους. Πιστέψαμε ότι η νίκη μας θα έφερνε ντόμινο στην Ευρώπη, αλλά διαψευστήκαμε. Ωστόσο, δεν προδώσαμε τον λαό, καθώς παλέψαμε μέχρι τέλους. Τα μέτρα που πήραμε ήταν μέτρα σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Η ΝΔ πιστεύει πως η ανάπτυξη θα έρθει με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, εμείς αντίθετα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση και όχι εκποίηση. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά το αν θα υπάρξει σθεναρή διαπραγμάτευση που θα απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς και το αν θα υπάρξει κυβέρνηση που θα τους επιτρέψει. Αν θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα παλέψει για το εργασιακό και μια κυβέρνηση που δεν θα ενδιαφερθεί γι' αυτό. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το ποια συμφωνία έχουμε και το πως αυτή θα τηρηθεί. Η ΝΔ έχει το πρόγραμμα που αφορά τις απαιτήσεις των δανειστών και εμείς έχουμε μια συμφωνία και μέτωπα στα οποία μπορούμε να διαπραγματευτούμε».

Θα κερδίσουμε τις εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα υπογράμμισε ότι «θα είμαστε πρώτοι στις εκλογές και η χώρα θα κυβερνηθεί. Δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Προσπαθούν με τις κουβέντες περί συνεργασίας να μας εγκλωβίσουν και να μην αλλάξουμε το τοπίο, αλλά σε αυτό θα απαντήσει ο ελληνικός λαός. Αν ο λαός θέλει να συνεχίσει με τις δυνάμεις του χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αυτά που υπερασπίζεται μέχρι σήμερα. Κανείς δεν θα έφερνε καλύτερη συμφωνία. Η σωστή τήρηση της είναι ο δρόμος εξόδου από τα μνημόνια και ο ελληνικός λαός θα μας επιλέξει για να το καταφέρουμε».

Υπήρχε κόμμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Από τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα δεν ξέφυγαν και οι αποχωρήσαντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι πάντως που σύμφωνα με τον ίδιο θα εξελιχθεί σε καλό για το κόμμα.
«Είναι σαφές πως όσοι είναι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται από το πρόγραμμα της ΚΕ. Κάποιοι αγωνιούσαν μαζί μέχρι το παρά πέντε και στο και πέντε έφυγαν. Υπήρχε κόμμα μέσα στο κόμμα και περίμενε να διαφοροποιηθεί μόλις υπάρξει συμφωνία. Όποιος δεν ήθελε το σχέδιο παραμονής στην Ευρωζώνη, θα αντιδρούσε σε οποιαδήποτε συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι πιο έμπειρος, πιο δυνατός και με πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα»

Πιο λαϊκιστής και από τη Χ.Α. ο Θεοδωράκης

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ότι ο πρόεδρος του Ποταμιού λαϊκίζει επί του θέματος περισσότερο και από τη Χρυσή Αυγή, ενώ υπογράμμισε πως οι προσφυγικές ροές δεν είναι θέμα της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης, η οποία πληρώνει τις αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις της.

«Είναι ντροπή να υπάρχει περισσή υποκρισία στο προσφυγικό, όταν η θάλασσα στο Αιγαίο ξεβράζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ο κ Θεοδωράκης είναι ο χειρότερος λαϊκιστής επί του θέματος, χειρότερος και από τη Χ.Α. Μας κατηγορεί επειδή δεν βουλιάζουμε λέμβους με παιδάκια; Αντί  να απολογηθούν οι προκάτοχοι μας, που δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα επί του θέματος κάνουν κριτική ότι ανοίξαμε τα σύνορα. Έχει σύνορα η Θάλασσα; Προχωρήσαμε σε δράσεις αυτούς τους μήνες, αλλά είναι τόσο μεγάλο το κύμα των προσφύγων που δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί κανείς. Το θέμα αφορά όχι την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη, που πληρώνει αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις στις χώρες αυτών των ανθρώπων».

Χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ

Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, θα πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ μέσω δημόσιων επενδύσεων.

«Δίνουμε τη μάχη για να ξεφύγουμε. Το α' εξάμηνο του 2015 είχαμε 1,1% ανάπτυξη παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις και η πιθανή επιστροφή στην ύφεση θα οφείλεται ακριβώς στα capital control. Ο τρόπος να δώσουμε στήριξη στις επιχειρήσεις είναι η στήριξη των τραπεζων, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Γιούνκερ των 35 δισ. και η ελάφρυνση των χρεών τους μέσω των κόκκινων δανείων και αυτό είναι απότοκο της στήριξης των τραπεζών.

Η οικονομία χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ που θα έρθει μέσω των δημόσιων επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ) και μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων και για να γίνει αυτο χρειάζεται σχεδιασμός. Εξασφαλίσαμε τη σταθερότητα μέσω της συμφωνίας».

Δεν θα αφήσουμε να μας εκβιάσουν

Αναφερόμενος στο θέμα των Σκουριών, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία των κατοίκων που επιθυμούν την καταστροφή του περιβάλλοντος και τόνισε πως δεν θα δεχθούν εκβιασμούς από την εταιρία.

«Το θέμα των Σκουριών διχάζει την τοπική κοινωνία, αναστείλαμε τις εργασίας στο 40% . Θέλουμε η ανάπτυξη να είναι ανάπτυξη με κανόνες με σεβασμό στο εργασιακό δίκαιο και στο περιβάλλον. Δεν θέλουμε επενδυτές που έρχονται να πλιατσικολογήσουν. Να συνεχιστούν οι δραστηριότητες στον βαθμό που δεν καταστρέφουν το περιβάλλον. Σεβόμαστε τους εργαζόμενους, αλλά σεβόμαστε και τους κατοίκους της Χαλκιδικής, πουν θέλουν να μην καταστραφεί το περιβάλλον.

Η εταιρία προσπαθεί να μας εκβιάσει, αλλά δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Δεν μπορούν να βάζουν ασπίδα και όμηρούς τους εργαζόμενους, προσπαθώντας να καταστρέψουν το περιβάλλον. Ας προχωρήσουν στη διαδικασία των συμβατικών υποχρεώσεων και η αναστολή θα παρθεί πίσω. Θέλουμε επενδυτές που θα σέβονται τον τόπο που έρχονται να επενδύσουν».