Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε πως πρέπει η χώρα να σταματήσει να ζει με δανεικά και να φύγει από τη λογική της Ψωροκώσταινας, καθώς «έχει βιομηχανική παραγωγή, πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτό πλούτο, έχει έμπειρο και ικανό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και μια μεγάλη δυνατότητα να λύσει το διατροφικό της πρόβλημα και να κάνει και εξαγωγές».

Όλα αυτά θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν αν «γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με το λαό στην εξουσία να κάνει κουμάντο στην κοινωνία και την οικονομία, τότε μπορεί να αναπτύξει προς όφελος του λαού της, αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες και φυσικά να αναπτύξει ισότιμες και αμοιβαίες σχέσεις με άλλες χώρες».

Ερωτηθείς για τις προτάσεις της Λαϊκής Ενότητας, τόνισε πως «το ζήτημα δεν είναι να φύγεις από την ΕΕ, και να κολλήσεις σε μια άλλη καπιταλιστική συμμαχία ή δύναμη, στη Ρωσία ή στους BRICS για παράδειγμα και να παραμείνουν όλα ίδια κι απαράλλαχτα. Το ζήτημα είναι να χτυπήσεις το θηρίο στην καρδιά του, να πάρει στην ιδιοκτησία του ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλιώς θα κάνεις -το ξαναλέω- μια τρύπα στο νερό».

Τέλος, κάλεσε τον λαό «να σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του». Αυτό, όπως επεσήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, μπορεί να γίνει τώρα «με δυνατό το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής εκεί όπου η συμμετοχή, η οργάνωση, η πάλη στο κίνημα, γίνεται δύναμη. Σήμερα υπάρχει πείρα για να μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι η ζωή του δεν αλλάζει αν αλλάξει η κυβέρνηση, στη λογική “φύγε εσύ, έλα εσύ”. Για να αλλάξει η ζωή του, πρέπει να αλλάξει και χέρια συνολικά η εξουσία και η ιδιοκτησία».