Μέτρα για τη χαλάρωση των capital controls ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο να διευκολυνθούν περαιτέρω οι τραπεζικές συναλλαγές και να δοθεί ανάσα στη συναλλακτική δραστηριότητα στο εσωτερικό της χώρας αλλά και με το εξωτερικό
Menelaos Myrillas / SOOC
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», μεταξύ άλλων εξετάζονται οι εξής αλλαγές:
- Διπλασιασμός από τα 7 στα 14 εκατ. ευρώ στο συνολικό ημερήσιο όριο συναλλαγών ανά τράπεζα, για να διευκολυνθούν κυρίως οι εισαγωγές.
- Αύξηση στο ημερήσιο όριο για διαδικτυακές συναλλαγές με κάρτες στο εξωτερικό.
- Δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να μπορούν να «σπάσουν» την προθεσμιακή κατάθεση για ειδικούς λόγους όπως για νοσηλεία ή για αγορά ακινήτου.
- Αυξάνεται το όριο των εισαγωγών στα 5.000 ευρώ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Εξέταση αιτημάτων για εισαγωγές έως 10.000 ευρώ από το κάθε τραπεζικό κατάστημα.
- Η δυνατότητα για φοιτητές και στρατευμένους να ανοίγουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 2.000 ευρώ μηνιαίως. Η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών αρχικά είχε προτείνει τα 5.000, ωστόσο κατέληξε ότι το πόσο των 2.000 ευρώ μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες.