Μεϊμαράκης: Μόρφωμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε μόρφωμα τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «πάτησε» πάνω στην απελπισία του κόσμου και την εκμεταλλεύτηκε. «Ήταν πολύ μεγάλος ο πόνος του λαού για να φτάσει κάποιος να στηρίξει αυτό το μόρφωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης. Παράλληλα, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε ψεύτικες ελπίδες και κάλεσε τον ελληνικό λαό να σκεφθεί τα όσα έταξε και τα όσα πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ψηφίσουν

Ο Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός του εξηντάευρου

Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε πως ο Α. Τσίπρας «είναι ο πρωθυπουργός του εξηντάευρου, είναι ο πρωθυπουργός που έφτασε το ρεκόρ στους ανέργους. Δεν φέρατε θέσεις εργασίας, αντιθέτως τις διώξατε. Ακούτε ιδιωτικό τομέα και σας πιάνει αλλεργία, βάλατε στο τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα».

Στη συνέχεια στάθηκε στις ιδιωτικές επενδύσεις, που σύμφωνα με τον ίδιο απωθήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και δήλωσε πως η κυβέρνηση ΝΔ θα κοιτάξει να «τρέξει» τις ιδιωτικές επενδύσεις. «Ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του έδιωχνε όσες επενδύσεις ήταν να έρθουν. Αφού το ΣτΕ λέει ναι για το μεταλλείο στις Σκουριές , γιατί πρέπει να μπλοκάρουν οι επενδύσεις των επιχειρήσεων. Θα απορροφήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, θα προχωρήσουμε την Cosco και τις Σκουριές. Θα τρέξουμε, δεν έχουμε χρόνο. Εμείς στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρα, το μνημόνιο φέρνει την υπογραφή Τσίπρα –  Καμμένου. Θα κοιτάξουμε να λειάνουμε τις γωνίες, θέλουμε να δείξουμε στους εταίρους πως νοικοκυρευόμαστε».

Ολική η μετάλλαξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στάθηκε πολλές φορές στην «ολική μετάλλαξη που έχει υποστεί ο Τσίπρας από τη στιγμή που συμφώνησε και έφερε το μνημόνιο». Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «ο Τσίπρας προσπαθεί να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και φαίνεται να μην ξέρει και ο ίδιος τι έχει υπογράψει».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι «μας έχει ζαλίσει πια με τις 17 ώρες, δεν μπορώ πλέον να τον αναγνωρίσω, δεν μπορεί να πει μια αλήθεια στη μεταξύ μας κουβέντα. Δεν έχουμε καταλάβει γιατί μας πάει σε εκλογές με ένα πλαίσιο που δε έχει συζητηθεί, ούτε ο ίδιος ξέρει. Από τη μέρα που υπέγραψε το μνημόνιο, κανείς δεν μπορεί να τον αναγνωρίσει πλέον».

Χρειαζόμαστε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε για μια ακόμη φορά πως η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται από όλα τα κόμματα που έχουν φιλοευρωπαϊκή στάση και δεσμεύονται πως θα συνεχίσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο ανάπτυξης. «Σας καλούμε να εφαρμόσουμε αυτά που ψηφίσατε, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για τη συμφωνία για λίγο καιρό για να εφαρμόσουμε αυτά που εσείς φέρατε, ώστε να μην εκτροχιαστεί η χώρα».

Να μην παρασυρθούν πάλι οι πολίτες

Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να τις συγκρίνουν με τα πεπραγμένα του, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να πέσουν και πάλι σε παγίδα εύκολων λύσεων.

«Ζητώ να σκεφτείτε πριν πάτε στην κάλπη, αν έγιναν όσα σας υποσχέθηκαν τον Γενάρη. Κρίνεται το μέλλον της χώρας, κρίνεται το αν η αλήθεια θα επικρατήσει έναντι του ψέματος. Οι Έλληνες μπορούν να μεγαλουργήσουν, αρκεί να μη σκεφτόμαστε τον διχασμό. Δεσμευόμαστε πως θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνεργασίας, για να βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην ανάπτυξη. Θα φτιάξουμε ομάδα διαπραγμάτευσης που πρέπει να συμμετέχουν όσοι μπορούν να βοηθήσουν. Αν το υλοποιήσουμε θα μπορούμε από το Β' εξάμηνο του 2016 να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης.

Εάν σκεφτούμε ότι οι Έλληνες στο εξωτερικό μεγαλουργούν αναρωτιόμαστε γιατί δεν το κάνουν και εδώ. Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα έδιωξε τις επενδύσεις, τις έχουμε ανάγκη τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η ψήφος διαμαρτυρίας δεν δίνει λύση, αυτό το δίνει η ψήφος στη δημιουργία, η ψήφος στη ΝΔ που έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρνει επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Τσίπρας: «Όχι “παρά φύση” κυβέρνηση»

Στην πρώτη θεματική ενότητα της εσωτερικής πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα χρειαστεί το «Ποτάμι» ή και το ΠΑΣΟΚ για να συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένου ότι μετά την 20ή Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προχωρήσουν θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αξιολόγηση για την πρώτη δόση. O Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση. Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω τις ευρύτερες συναινέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση. Ο κ. Μεϊμαράκης με καλεί σε μια παρά φύσιν συνεργασία. Καλό θα ήταν να ερωτηθούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τη στάση τους. Εκτιμώ ότι δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ».
 

Στο επίκεντρο η διαπλοκή

Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς εάν συνδέει τα τρία άλλα κόμματα με τη διαφορά και τη διαπλοκή, εν όψει μίας ενδεχόμενης συνεργασίας με αυτά, απάντησε: «Ξέρω ότι είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρουν κοντά τους αλλά δε θα τους κάνω τη χάρη. Έχουμε μάχες που πρέπει να λύσουμε πρόγραμμα. Είναι κάποιοι που προσπαθούν να αντιπαρατεθούν χωρίς επιχειρήματα γιατί ξέρουν ότι θα βγουν δεύτεροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ επί εφτά μήνες διαπραγματεύτηκε με κοινωνικά μέτρα. 
Ο καθένας έχει μία διαδρομή και όλοι κρινόμαστε. Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί ο Ευ. Μειμαράκης. Ένα κόμμα που κυριαρχούσε χρόνια στη πολιτική σκηνή και κυβέρνηση. Δεν έχω την αίσθηση ότι δε θέλει να αντιπαρατεθεί με τη διαπλοκή της χώρας».
 

«Εμείς είμαστε με τους εργαζομένους, αλλά και με τη νομιμότητα»

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης στα μεταλλεία στις Σκουριές της Χαλκιδικής και κατά τις μελλοντικές ενέργειες για την απομείωση της ανεργίας, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την τήρηση της νομιμότητας, σημειώνοντας ότι η αναστολή μόνο τις εργασίες για την εξόρυξη χρυσού.Συγκεκριμένα είπε: «Το θέμα των Σκουριών δεν είναι καινούριο. Υπάρχει μία επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεύματα της Χαλκιδικής. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έχουν ξεσηκωθεί εδώ και χρόνια ότι έχει μολυνθεί το περιβάλλον. Θέλουμε οι επενδύσει και οι επενδυτές να σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργατών αλλά και το περιβάλλον. 
 
Οδηγηθήκαμε στην αναστολή των εργασιών μόνο σε ό,τι αφορά την εξόρυξη χρυσού. Εκβιαστικά η εταιρεία σταμάτησε όλες τις εργασίες. Εμείς είμαστε με τους εργαζομένους, αλλά και με τη νομιμότητα».
 
Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της παρέμβασης, υποστήριξε ότι «Τα τελευταία χρόνια έχουμε αποεπένδυση 60 %. Είχαμε λογική μείωση λόγω capital controls αλλά ήταν λογικό. Μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που έχει πιει ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα σφηνάκι, ξυπνάει την άλλη μέρα στο νοσοκομείο και λέει το σφηνάκι με κατέστρεψε».
 

«Το ασφαλιστικό είναι βραδυφλεγής βόμβα»

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τις πολύ σκληρές αλλαγές που βρίσκονται προ των πυλών στο Ασφαλιστικό με βάση το μνημόνιο, πώς και ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων θα επιβαρυνθούν περισσότερο, αλλά και αν ισχύουν οι καταγγελίες του Αλ.Μητρόπουλου για τη βασική σύνταξη, διέψευσε ότι ισχύουν οι εν λόγω καταγγελίες. Αναλυτικότερα τόνισε πως: «Δίνουμε σκληρή μάχη στο ασφαλιστικό. Διατηρήθηκαν οι συντάξεις. Βρήκαμε τα ισοδύναμα για να μην έχουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Το ασφαλιστικό είναι βραδυφλεγής βόμβα. Με τα PSI και την ανεργία απέκτησε τεράστια προβλήματα η κοινωνία, εμείς θα παλέψουμε για τα ισοδύναμα.
 
 Ήμουν αυτός που είπα στον υπ. Μεταρρύθμισης που αίρει μία σειρά προνομίων. ο συνταξιοδοτικό πρέπει να το δούμε, η κοινωνία περνάει δύσκολα. Τα προνόμια πρέπει να τελειώσουν».
 

«Βάλαμε το λαό στο προσκήνιο…»

Σε ερώτηση για το αν αισθάνεται ότι πρέπει να πει μια συγγνώμη για τις υποσχέσεις και τα λάθη, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι κανένας άλλος πολιτικός δεν είπε συγγνώμη για λάθη και παραλείψεις, όσο εκείνος. Αναλυτικά είπε: «Ο κόσμος θέλει έναν πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια. Ο λαός αυτός πρέπει να ανακτήσει το δίκιο του. Προσπαθήσαμε παλέψαμε και δε πουλήσαμε τον αγώνα μας. Βάλαμε το λαό στο προσκήνιο με το δημοψήφισμα και εγώ τους είπα την αλήθεια. Το γεγονός ότι πέτυχα την αποφύγει του σχεδίου Σόιμπλε και του Grexit είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας.Παραλάβαμε έλλειμμα και άδεια ταμεία, και η πέμπτη αξιολόγηση ήταν στο τραπέζι. Το μεγαλύτερο ψέμα ήταν η πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Εμείς θα παλέψουμε προς όφελος του ελληνικού λαού».
 

«Η συμφωνία που φέραμε ήταν ένας ζωντανός οργανισμός»
 

Σε επόμενη ερώτηση γιατί θέλει να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης και να εφαρμόσει ένα μνημόνιο ίσως μη διαπραγματεύσιμο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός με πέντε-έξι σημαντικά ζητήματα που κατάφερε η κυβέρνησή του να κρατήσει ανοιχτά. Η συμφωνία είναι ζωντανός οργανισμός, έχει ανοιχτά ζητήματα, το ταμείο, την μείωση του χρέους, το θέμα των εργασιακών, των κόκκινων δανείων για να μην πάνε τα σπίτια στα κοράκια. Ο λαός πρέπει να κρίνει αν θα τα εξυπηρετήσει αυτά μια κυβέρνηση που θα δίνει μάχη ή κάποιος που θα λέει ναι σε όλα σαν τον Σαμαρά.Όταν δίνεις μία μάχη πρέπει να ζυγίζεις τι έχεις στα χέρια σου. Μένουν ανοιχτά κάποια ζητήματα για να τα διαπραγματευτούμε. ο κρίσιμο είναι να βγούμε από την επιτροπεία, εφαρμόζοντας γρήγορα όσα συμφωνήσαμε, αλλάζοντας όσα μπορούμε», χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος.
 
Ερωτηθείς για τη βοήθεια που υπολόγιζε από Κίνα, Ρωσία κλπ είπε ότι η κυβέρνησή του πήγε σε όλες αυτές τις χώρες όχι για να πάρουμε λεφτά για να ξεχρεώσουμε το χρέος, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάκαμψης και επενδύσεων. «Ανοιχτές οι πόρτες για επενδύσεις.Όπου πήγα δε ζήτησα δανεικά αλλά σχέσεις εμπορικές. Η ποσοτική χαλάρωση έδωσε στα άλλα κράτη τη σταθεροποίηση στις αγορές. Ήταν μία από τις πτυχές που δεν είχαμε προβλέψει, αναλαμβάνοντας την εξουσία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 

«Είναι μαθημένοι να βυθίζουν τις βάρκες όταν τους πλησιάζει το λιμενικό»
 

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς επίσης για την προσφυγική κρίση και για το κατά πόσο θα δεσμευθεί με την απόφαση σύστασης ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα, βάσει των προτάσεων της υπουργικής διάσκεψης των 28 κρατών μελών της ΕΕ, υποστήριξε ότι: «Βάλαμε με τον κ. Ρέντσι επί τάπητος το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Στην Ελλάδα οι βάρκες έρχονται χωρίς διακινητές, οι άνθρωποι αυτοί είναι μαθημένοι να βυθίζουν τις βάρκες όταν τους πλησιάζει το λιμενικό».
 

«Δεν θα κάνουμε εθνική συγκάλυψη»


Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι απέδειξε στην πράξη, τόσο στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ όσο και με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία, ότι είναι ανοικτός στη συνεργασία, «αλλά δεν θα κάνουμε εθνική συγκάλυψη».

Ακόμη πρόσθεσε πως: «Ο κ. Μειμαράκης έδειξε τον αληθινό του εαυτό και είπε ότι δε με θέλει για πρωθυπουργό.  Δεν θέλουμε κυβέρνηση παρά φύση. Δεν είναι φυσιολογικό με τις τόσες διαφορές που έχουμε.

Καμία δυνατότητα συνεννόησης δεν υπήρξε στην οικουμενική. Θέλετε να συμβεί τώρα και το ίδιο».
 

Με το περήφανο όχι κερδίσαμε έδαφος στη διαπραγμάτευση

Στην τελική του τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας είπέ ότι τον Ιανουάριο του 2015 πήρε την εντολή να βγάλει τη χώρα από το λάκκο της χρεοκοπίας.Αποδείξαμε ότι μόνη μας έγνοια ήταν να κρατήσουμε του λαού.

 
Με το περήφανο όχι κερδίσαμε έδαφος στη διαπραγμάτευση. Έχουμε σχέδιο και γνώση για να πάμε μπροστά. Να ξεμπερδέψουμε από το παλιό κατεστημένο. Το δίλλημα είναι απλό θέλουμε την Ελλάδα των λίγων οι των πολλών. Να ατενίζουμε ένα μέλλον με αισιοδοξία. Ας κερδίσουμε με το αύριο, τελειώνοντας με το χθες., έκλεισε την ομιλία του ο τέως Πρωθυπουργός.