Στη συμβολική ψηφοφορία που οργανώθηκε το 2014 μετείχαν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι και περισσότεροι από 1,8 εκατ. είχαν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι συμμετέχοντες απαντούσαν στα εξής ερωτήματα: «Θέλετε να γίνει η Καταλονία κράτος;» και «Θέλετε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;».

Tο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο είχε ήδη απαγορεύσει το δημοψήφισμα, απεφάνθη ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας δεν είχε το δικαίωμα να την διοργανώσει καθώς έθιγε ένα εθνικό θέμα, την ενότητα της Ισπανίας, το οποίο ξεπερνούσε τα όρια των αρμοδιοτήτων του. 

Ο Καταλανός πρόεδρος εκλήθη να παρουσιαστεί στις 15 Οκτωβρίου με σκοπό την απαγγελία κατηγοριών, το οποίο γίνεται σχεδόν αυτομάτως σε αυτήν την περίπτωση στην Ισπανία. H κλήτευση έγινε δύο ημέρες μετά τις περιφερειακές εκλογές, στις οποίες το στρατόπεδο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό Κοινοβούλιο.

Η έρευνα σε βάρος του για τη διοργάνωση του άτυπου αυτού δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου του 2014 είχε αρχίσει το Δεκέμβριο του 2014.