Συγκεκριμένα η συνεδρίαση ξεκινάει στις 5.30 το απόγευμα και πιθανά θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 
 
Η εισήγηση θα περιλαμβάνει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις προτάσεις για τον προγραμματισμό της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου.
 
Σε ό, τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου υπάρχει η αρχική πρόταση να γίνει την άνοιξη, αλλά έχουν γίνει και δεύτερες σκέψεις, που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να επικρατούν, το συνέδριο να διεξαχθεί νωρίτερα, περί τα τέλη Ιανουαρίου. Η ακριβής ημερομηνία αναμένεται να αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή.
 
Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να εκλέξει γενικό γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανή υποψηφιότητα ο Παναγιώτης Ρήγας, και νέα Πολιτική Γραμματεία, που θα οδηγήσουν το κόμμα στο συνέδριο.
 
Ως προς τη στελέχωση της Πολιτικής Γραμματείας υπάρχει προβληματισμός αν θα πρέπει να συμμετέχουν υπουργοί και αν η συμμετοχή τους μπορεί να επιδράσει θετικά ή αρνητικά στην αποτελεσματική λειτουργία του κομματικού οργάνου.
 
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, πολιτικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα,  είναι να επανασυσπειρωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτής της στόχευσης, οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανό μέλη του κόμματος που αποχώρησαν με την διάσπαση να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό προϋποθέτει πρόσκληση για κοινή δράση και σχέδιο κομματικής ανασυγκρότησης, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει ελκυστικός, κυρίως στη νέα γενιά.