Το θέμα του αν θα πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος στο καθεστώς χορήγησης τηλεοπτικών αδειών και στο επιχειρηματικό καθεστώς λειτουργίας των καναλιών, είναι αυτό που προκύπτει ως βασικό ζήτημα πολιτικής αντπαράθεσης στην Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την δημοπράτηση του δικαιώματος χρήσης των επίγειων συχνοτήτων.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν με σαφήνεια τη θέση τους αφού οι εισηγητές τους τάχθηκαν υπέρ του απεριόριστου αριθμού αδειών. Επίσης έλαβαν και κοινή πολιτική πρωτοβουλία αφού η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι στηρίζει την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας ό έλεγχος διαφάνειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ να γίνεται από … ιδιωτικές εταιρίες διεθνούς κύρους!
Χαρακτηριστική ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας πως «πρέπει να εισαχθεί ρητά στο νομοσχέδιο ρήτρα ότι το ΕΣΡ χρησιμοποιεί διεθνείς, έμπειρες εταιρίες οι οποίες μπορούν να παρουσιάσουν την πραγματική εικόνα ανεξαρτήτως νομικής μορφής εισαγωγής στο χρηματιστήριο χωρίς να υπάρχει κανένας φραγμός»! Με τον τρόπο αυτό υποστήριξε ο Ε.Βενιζέλος θα υλοποιηθεί η συνταγματική επιταγή περί διαφάνειας και ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ελευθέριος Αυγενάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η Ν.Δ στηρίζει την ένσταση αντισυνταγματικότητας» ενώ επανέλαβε και την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απεριόριστο αριθμό αδειών. Όπως είπε «αυτό ίσχυε παλιά που είχαμε συχνότητες περιορισμένες και οι συχνότητες ήταν όντως ένας σπάνιος πόρος. Πλέον όμως με την ψηφιακή τεχνολογία δεν υπάρχει θέμα. Μπορεί να εκπέμπει απεριόριστος αριθμός». Με την θέση αυτή συμφώνησε και ο Ε.Βενιζέλος δηλώνοντας για τις τηλεοπτικές άδειες πως «η αγορά θα κρίνει πόσες θα επιβιώσουν, αλλά δεν μπορείς να τις περιορίζεις εξ αρχής».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του Βασίλειος Κόκκαλης, σημείωσε απαντώντας στον Ε.Βενιζέλο ότι οφείλεται «να ζητήσετε συγνώμη ως κόμμα που όχι απλώς δεν κάνατε τίποτε αλλά το πρόβλημα της διαπλοκής έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο», ενώ αναφερόμενος στην Ν.Δ επισήμανε πως «η Νέα Δημοκρατία με την αποδοχή της ένστασης αντισυνταγματικότητας ουσιαστικά έρχονται κόντρα στο δικό τους νομοθέτημα, στο νομοθέτημα Καραμανλή στον ν.3410/2005 (σ.σ αναφέρεται στο νόμο που προέκυψε μετά την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τον βασικό μέτοχο)».
Να σημειωθεί ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί το Σαββατο το απόγευμα.