Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε τερατούργημα το σχέδιο νόμου για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος που επέλεξε για την συζήτηση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν αναγκαίο από τη στιγμή που το χρονοδιάγραμμα ήταν γνωστό και γίνεται για να εμποδίσει κάθε αντιπαράθεση και αντίσταση του λαού.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει δικλίδες για την προστασία της λαϊκής οικογένειας και των εργαζόμενων με τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ επισημαίνει ότι τα μέλη της κυβέρνησης προκαλούν με τα όσα λένε επί του θέματος.

«Κύριοι της κυβέρνησης, έχετε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Τόσο με τις διαδικασίες όσο και με την ουσία του νομοσχεδίου διεκδικείτε επάξια τον τίτλο του πιο αδίστακτου υπηρέτη της άρχουσας τάξης, των καπιταλιστών, που το πάλαι ποτέ στα λόγια τουλάχιστον την καταγγέλλατε.

Νομοθετείτε με κατεπείγουσες διαδικασίες, με στόχο να εμποδίσετε κάθε αγωνιστική παρέμβαση του λαού απέναντι στη μεγάλη επίθεση που κλιμακώνετε.
Εμποδίζετε κάθε ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση, καταργείτε στην πράξη το δικαίωμα της ενημέρωσης του λαού. Δεν υπάρχει κανένα απρόβλεπτο γεγονός που να δικαιολογεί αυτή την κατεπείγουσα διαδικασία.

Το νομοσχέδιό σας προωθεί την υλοποίηση των κατευθύνσεων που αποφασίστηκαν ήδη τον Αύγουστο και το χρονοδιάγραμμα ήταν γνωστό.
Αυτές τις κατεπείγουσες διαδικασίες καταγγέλλατε συνέχεια ως πραξικόπημα μέχρι να γίνετε κυβέρνηση.

Η μόνη προσφορά σας στο λαό είναι ότι αντικειμενικά βοηθάτε και τον πιο ανυποψίαστο να αντιληφθεί ποια ταξικά συμφέροντα υπηρετεί η λειτουργία του σημερινού αστικού κοινοβουλίου, της κυβέρνησής σας.

Προκαλείτε επίσης όταν λέτε ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του λαού. Και κοροϊδεύετε ταυτόχρονα… Αλήθεια, μήπως τάχα προωθείτε αυστηρούς όρους για την προστασία της λαϊκής οικογένειας που έχει φορτωθεί “κόκκινα” δάνεια και δεν μπορεί να τα αποπληρώσει;

Περιλαμβάνει το νομοσχέδιό σας μέτρα και δικλείδες για να προστατέψει τους εργαζόμενους του τραπεζικού κλάδου από απολύσεις και μειώσεις μισθών το επόμενο διάστημα; Τίποτα από όλα αυτά δεν περιλαμβάνει. Κινείται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε γι' αυτό μάλλον σας στηρίζουν σήμερα.

Αξιοποιεί το φόβητρο του “κουρέματος” των καταθέσεων για να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες του λαού, για να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες που είχαν οι τραπεζικοί όμιλοι από την αύξηση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων και από τη φυγή κεφαλαίων, καταθέσεων στο εξωτερικό, σε συνθήκες κρίσης.

Η αύξηση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων ήταν θεαματική την περίοδο 2010-2015. Στα τέλη του ’14 σε φάση καθυστέρησης αποπληρωμής ήταν περίπου το 40% των επιχειρηματικών δανείων, ξεπερνώντας σε ύψος τα 40 δισ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο όμως, στην περίοδο της κρίσης δηλαδή, τα εγχώρια κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο καπιταλισμός της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων και των επενδύσεων με γνώμονα το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που προωθείται σήμερα σε βάρος του φορολογούμενου λαού, δεν υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων, αλλά συνολικά του μονοπωλιακού κεφαλαίου στη χώρα μας.

Ο λαός υποχρεώνεται σε νέα αφαίμαξη για να στηριχθεί η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας. Προκαλείτε, κύριοι της κυβέρνησης, με όσα λέτε αυτές τις μέρες. Πιστεύετε ότι μπορεί κανείς να ξεχάσει τόσο γρήγορα τι λέγατε όταν καταψηφίζατε όλες τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις;», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.