Στην οριστικοποίηση του νέου καθεστώτος επιδότησης για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών εντός της εβδομάδας

Νέα παράταση έως τις 16 Νοεμβρίου αναμένεται να δοθεί σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς εκτιμάται ότι έως τότε, στο πλαίσιο και των προαπαιτούμενων μέτρων που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, η κυβέρνηση έχει βρει τη λύση με 11 ισοδύναμα, τα οποία στο άθροισμά τους αναμένεται να αποφέρουν 300 εκατομμύρια ευρώ.
 
Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι αυτά τα 11 μέτρα δεν θα θίγουν τα οικογενειακά εισοδήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν οι δανειστές θεωρούν τα ισοδύναμα αξιόπιστα.
 
Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση επιμένει ότι θα αναζητήσει πολιτική λύση και το θέμα αναμένεται να τεθεί στις επαφές που θα έχει η ελληνική πλευρά με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί που έρχεται στην Αθήνα.
 
Σημειώνεται ότι από σήμερα, παύει να ισχύει το μορατόριουμ για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία.
 
Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, με τις αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών να προκαλούν ήδη την έντονη αντίδραση των αγροτών, που ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.
 
Σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το σενάριο που μελετά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για περιορισμό της ετήσιας δαπάνης στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι προβλέπει τη μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου για τον άγαμο από τα 30.000 ευρώ στα 15.000 ευρώ και στα 20.000 ευρώ για τον έγγαμο από τα 40.000 ευρώ.
 
Σχετικά με την αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να έχει ο δικαιούχος αναμένεται να περιορισθεί σε επίπεδα κάτω από τα 300.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στη ποσότητα των λίτρων ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη των δικαιούχων.
 
Τέλος,  τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η απόφαση και για αλλαγές στα φετινά τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, με το βάρος να μεταφέρεται στα Ι.Χ. μεγαλύτερου κυβισμού και υψηλότερης αξίας.