«Οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, είναι πιθανό να έχουν μέτρια μόνο επίδραση» στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε άρθρο, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο Οικονομικό Δελτίο της.

Η επίδραση στην Ευρωζώνη ενδεχόμενης περαιτέρω επιβράδυνσης στην Κίνα, εξαρτάται τελικά από τον βαθμό στον οποίο η επιβράδυνση διαχέεται σε άλλες αναδυόμενες αγορές, και στον βαθμό που η προκύπτουσα απώλεια εμπιστοσύνης επηρεάζει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και το παγκόσμιο εμπόριο, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Ανθεκτική η ανάκαμψη»

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης αποδεικνύεται ανθεκτική στις αναταραχές των αναδυόμενων αγορών, με τον δείκτη μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας από την Markit Economics να υποδηλώνει ανάπτυξη 0,4% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ακόμη και έτσι, με τον πληθωρισμό κολλημένο στο μηδέν, ο πρόεδρος Ντράγκι έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 6% των εξαγωγών της ευρωζώνης το 2014, υψηλότερα μόλις κατά 2% σε σχέση με το 2008. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, βασίζεται στην Κίνα για το 10% περίπου των πωλήσεών της στο εξωτερικό.

«Τα προϊόντα αποστέλλονται στην Κίνα για περαιτέρω επεξεργασία ή συναρμολόγηση, και στη συνέχεια εξάγονται εκ νέου σε άλλον προορισμό για την τελική κατανάλωση», αναφέρει η ΕΚΤ. «Ως εκ τούτου, η επιβράδυνση της κινεζικής δραστηριότητας είναι πιθανό να έχει μικρότερη επίδραση από αυτή που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν οι εμπορικές ροές».