Όπως δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, χωρίς την εφαρμογή του προγράμματος και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να ανακάμψει. Οι προβλέψεις της Κομισιόν, προβλέπουν πως η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση, η οποία θα είναι ηπιότερη των αρχικών εκτιμήσεων και θα διαρκέσει για δύο χρόνια. Αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα αρχίσει να ανακάμπτει από το β' εξάμηνο του 2016 και να ισχυροποιείται το 2017 σύμφωνα με τον Επίτροπο.  

«Τα ανοδικά ρίσκα στην προοπτική ανάπτυξης σχετίζονται με τον διακανονισμό των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου και στην πλήρη απορρόφηση των διαρθρωτικών κεφαλαίων της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους. Τα πτωτικά ρίσκα περιλαμβάνουν την αποτυχία επαρκούς ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα εντός του συμφωνημένου χρονικού πλαισίου, ή της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που θα υπονόμευε τις προοπτικές ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Για να υπάρξει ανάκαμψη, θα πρέπει να υπάρχει θετική απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας, και να εφαρμοστούν τα δύο πακέτα των προαπαιτουμένων από την Ελλάδα. Οι προβλέψεις για την Κομισιόν είναι βελτιωμένες σε σχέση με τον Αύγουστο που υπήρχαν εκτιμήσεις για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι πλέον, μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, αυτή με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε καλύτερα από την αρχή της κρίσης, το 2010. Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά υπάρχει κοινή βούληση να προχωρήσουμε μαζί», επεσήμανε ο Επίτροπος.