Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Χιλής, έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση σχετικού εγγράφου στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς».

Το ντοκουμέντο υπογράφεται από ειδικούς, οι οποίοι ωστόσο δεν καταλήγουν σε επίσημο συμπέρασμα. Σημειώνεται ότι στη σορό του ποιητή εντοπίστηκε χρυσίζων σταφυλόκοκκος, βακτήριο που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Οι ειδικοί διερευνούν το ενδεχόμενο να αιτιολογείται η παρουσία του βακτηρίου στο περιβάλλον όπου ζούσε ή αν αντιθέτως, επαληθεύεται η καταγγελία του οδηγού του, σύμφωνα με την οποία του έγινε ένεση, εκτός του πλαισίου της θεραπείας του και μετά από εξίμισι ώρες πέθανε.

Λίγες μέρες μετά τη δικτατορία

Οι συνθήκες θανάτου του νομπελίστα ποιητή είχαν χαρακτηριστεί εξαρχής ύποπτες.

Λίγες μέρες μετά την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στη Χιλή, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, και ενώ ο Νερούδα και η σύζυγός του Ματίλντε Ουρούτια είχαν αποφασίσει να μεταβούν στο εξωτερικό, κάτι που θα γινόταν στις 24 Σεπτεμβρίου, εκείνος εισάγεται στο νοσοκομείο.

Πάσχει από καρκίνο του προστάτη, που έχει κάνει μεταστάσεις. Δεν βρίσκεται, ωστόσο, ένα βήμα πριν τον θάνατο και με βάση τη διάγνωση του γιατρού του, έχει ακόμα πέντε χρόνια ζωής.

«Καρκινική καχεξία»

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο οδηγός του, που βρίσκεται στο προσκέφαλο του ποιητή, αντιλαμβάνεται πως ετοιμάζονται να του κάνουν ένεση στο στομάχι, για την οποία ουδείς μοιάζει να έχει ιδέα. Παρότι διαμαρτύρεται και ο ίδιος με τον ασθενή, η ένεση γίνεται. Εξίμισι ώρες μετά, ο Νερούδα είναι νεκρός.

Επίσημη αιτία θανάτου, «καρκινική καχεξία». Σε κλίμα βαρύτατου πένθους, αλλά και ζόφου και τρομοκρατίας, γίνεται η κηδεία.

Κίνδυνος για τον Πινοσέτ

Μετά την πτώση της δικτατορίας Πινοσέτ, το ΚΚ Χιλής, μέλος του οποίου ήταν ο Νερούδα, και ο οδηγός του, επιμένουν πως δολοφονήθηκε.

Το στρατιωτικό-φασιστικό καθεστώς δεν θα τον άφηνε να μεταβεί στο εξωτερικό, από όπου, με το κύρος και την ηρωική τόλμη του, θα αποτελούσε ζωτικό κίνδυνο για τους δικτάτορες.

Οι καταγγελίες θάβονται, έως πριν από λίγα χρόνια, οπότε επιτυγχάνεται η εκταφή. Η πρώτη έρευνα, ωστόσο, αποβαίνει άκαρπη: όντως, στον σκελετό υπάρχουν σημάδια που φανερώνουν μεταστατικό καρκίνο.

Οι άνθρωποι που τον αγάπησαν επιμένουν να συνεχιστούν οι έρευνες. Τονίζουν πως έπασχε μεν από μεταστατικό καρκίνο, όμως η κατάστασή του δεν δικαιολογεί το ότι έσβησε ξαφνικά και τόσο γρήγορα.

Εξαιρετικά πιθανός ο δηλητηριασμός

Οι έρευνες συνεχίζονται και φτάνουμε στο έγγραφο του περασμένου Μαρτίου. Οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν εξαιρετικά πιθανό να δηλητηριάστηκε και η παρουσία του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου επιτείνει τις υποψίες ότι το βακτήριο εισήλθε στον οργανισμό του με ένεση.

Ο Πάμπλο Νερούδα, η φωνή της Λατινικής Αμερικής και ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών, δολοφονήθηκε όπως όλα δείχνουν. Η ολοκλήρωση της έρευνας αναμένεται με ενδιαφέρον και αγωνία.