Ο Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο προηγήθηκε της Συνόδου της Μάλτας, προέβαλε τρίλεπτο βίντεο στο οποίο φαίνεται τούρκικη ακταιωρός να συνοδεύει πρόσφυγες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.  Το βίντεο που προέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός, προέκυψε από χάρτες της Frontex, αρχειακό υλικό του Λιμενικού Σώματος αλλά και φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν.

Όσον αφορά την συζήτηση που διεξήχθη για την συνεργασία με την Τουρκία, ο κ. Μουζάλας τόνισε πως  «είναι η πρώτη φορά που επίσημα πια από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει η θέση που η κυβέρνηση είχε διατυπώσει από τον Απρίλιο, ότι το πρόβλημα των ροών μπορεί να λυθεί μόνο από την Τουρκία, από τα εδάφη της Τουρκίας, και ότι απαιτείται συνεργασία με την Τουρκία για να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες ροές».

Οι προτάσεις που έκανε η Ελλάδα για συνεργασία με την Τουρκία, αφορούν στον περιορισμό των ροών από τις ακτές της Τουρκίας, τη συνεργασία με τη Frontex για περιορισμό των ροών από την Τουρκία στα εδάφη της, τη χρηματοδότηση θέσεων φιλοξενίας στην Τουρκία με την ευθύνη της ΕΕ και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων κατευθείαν από τα hotspot. Ακόμη, η ελληνική πλευρά ζήτησε την αύξηση των θέσεων μετεγκατάστασης στην Ευρώπη, ώστε να όσοι πρόσφυγες διαμένουν στην Τουρκία, την Ιορδανία ή τον Λίβανο, να έχουν ουσιαστικές και πραγματικές ελπίδες ότι η μετεγκατάστασή τους θα συμβεί και ότι δεν είναι μια ψεύτικη υπόσχεση.

Κατά τον κ. Μουζάλα, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία στις 17 και 18 Νοεμβρίου, θα βοηθήσει στον διάλογο για τους τρόπους περιορισμού των ροών αλλά παράλληλα θα προωθηθεί το αίτημα να συμμετάσχει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε πως δεν έχει λεχθεί ποτέ επίσημα το κάτι τέτοιο, τονίζοντας όμως πως είναι υπέρ των συντονισμένων περιπολιών στις οποίες «τα λιμενικά σώματα των δύο χωρών συνεργάζονται όσο πιο στενά μπορούν για την αποτροπή των ροών και τη διάσωση των προσφύγων».

Στην σημερινή του συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε την λειτουργία τριών hotspots μέχρι το τέλος του 2015, την επιστροφή του κέντρου φιλοξενίας του Γαλατσίου στις 20 Νοεμβρίου και τον προσανατολισμό του υπουργείου να φτιάξει αρκετούς μικρούς χώρους φιλοξενίας αντί για δύο μεγάλους 10.000 θέσεων που είχε σχεδιάσει αρχικά.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας προσφέρει πράγματα. Για παράδειγμα για τους χώρους μετεγκατάστασης, μας προσφέρει στρατόπεδα και παλιά αεροδρόμια, και κάνουμε μια μεγάλη μελέτη γι' αυτούς. Επίσης, μας προσφέρει σίτιση, κουβέρτες και είδη ρουχισμού. Ο στρατός δεν είναι αμέτοχος», σημείωσε ο κ. Μουζάλας, ενώ ενημέρωσε πως εκτός των 6 εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ, αναμένει ακόμη 30 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι σε διαδικασία εκταμίευσης.