Τα μέτρα προωθούνται εντός της μέρας ή το αργότερο την Τετάρτη προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ την Παρασκευή, σε νέα συνεδρίαση του EWG με αυτοπρόσωπη παρουσία. Η τυπική έγκριση για την εκταμίευση αναμένεται τη Δευτέρα.
Όλες οι ρυθμίσεις σε ένα νομοθέτημα
Η κυβέρνηση επιδιώκει όλες οι ρυθμίσεις της συμφωνίας για κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμούς, γενόσημο, 100 δόσεις και ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση να περιληφθούν σε ένα νομοθέτημα, που θα κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και απόψε ή το αργότερο την Τετάρτη προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είτε αργά την Πέμπτη είτε την Παρασκευή.
Η Διάσκεψη των Προέδρων, πρόκειται να συνεδριάσει στη 1 μετά το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσει για τον χρόνο και τη διαδικασία εισαγωγής του νομοσχεδίου προς συζήτηση και ψήφιση, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί την ψήφισή του ως κατεπείγον.
Έτσι, το σχέδιο νόμου, πιθανότατα θα εισαχθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές την Τετάρτη προς επεξεργασία και την Πέμπτη στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Δεύτερη συνεδρίαση του EuroWorking Group
Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν συνεδριάσει για δεύτερη φορά την Παρασκευή το EuroWorking Group, όπως έχουν ζητήσει και οι Βρυξέλλες, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση της δόσης των 2+10 δισ. ευρώ.
Την ερχόμενη Δευτέρα, παράλληλα με το Eurogroup, θα συνεδριάσει και ο ESM ο οποίος και θα δώσει την τυπική έγκριση για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία για τους πλειστηριασμούς
Αναλυτικά, για τους πλειστηριασμούς, που αποτέλεσε το μεγαλύτερο αγκάθι από την έναρξη των συνομιλιών με τους δανειστές, προβλέπεται ότι προστατεύεται απολύτως το 25% των δανείων, για κατοικίες με αντικειμενική αξία 170.000 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά όρια (προ φόρων) είναι τα εξής:
Για άγαμο: 8.180 ευρώ
Για ζευγάρι: 13.917 ευρώ
Για τετραμελή οικογένεια: 20.639 (3.361 ευρώ για κάθε παιδί)
Οι δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής θα καλούνται να πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση, ωστόσο για όσους αποδεδειγμένα δεν θα μπορούν να καταβάλουν ούτε αυτή, θα υπάρξει κονδύλι 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για να καταβάλει τη δόση αυτή το κράτος.
Αξιολόγηση θέσης δανειολήπτη
Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά σε επιπλέον 35% των δανειοληπτών, προβλέπεται αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (τεστ αποτίμησης περιουσίας) που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και αν ο δανειολήπτης κριθεί μη συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στον νόμο. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.Τα εισοδηματικά όρια (προ φόρων) για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι τα εξής:
Για άγαμο: 13.906 ευρώ
Για ζευγάρι: 23.659 ευρώ
Για τετραμελή οικογένεια: 35.086 (5.714 ευρώ για κάθε παιδί)
Οι κάτοχοι «κόκκινων» στεγαστικών δανείων θα πληρώνουν δόση ανάλογη με τα εισοδήματά τους και ανάλογα με την εμπορική αξία του ακινήτου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα υπολογίζεται η εμπορική αξία.
Επισημαίνεται πάντως ότι αν η εμπορική αξία είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική η διαφορά θα διαγράφεται από την τράπεζα. Για τη δόση θα υπάρχει κώδικας δεοντολογίας, ο διακανονισμός θα είναι εξωδικαστικός και το ποσό που θα καταβάλλεται θα είναι κλειδωμένο για τρία χρόνια.
«Στρατηγικοί κακοπληρωτές»
Τέλος, ειδικές ρυθμίσες προβλέπονται για τον εντοπισμό των φερόμενων ως στρατηγικών κακοπληρωτών, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ποιες θα είναι αυτές. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των δανειοληπτών.
Συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1,2 εκατ. στεγαστικά δάνεια εκ των οποίων τα 400.013 είναι «κόκκινα» και οι κάτοχοι των 170.000 έχουν αιτηθεί να υπαχθούν στον «Νόμο Κατσέλη». Ο μέσος όρος των στεγαστικών δανείων κυμαίνεται από 90.000 έως 100.000 ευρώ.