Με 153 «ναι» εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Συνολικά ψήφισαν 290 βουλευτές. Κατά ψήφισαν 137.
 
Επί της αρχής υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ καταψήφισαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Χ.Α. και Ένωση Κεντρώων. Η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν και τα άρθρα. Το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τα άρθρα 1 και 18, ενώ το Ποτάμι τα άρθρα 1, 11 και 16

Ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Στάθης Παναγούλη διαγράφηκαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα μετά τη στάση που κράτησαν στη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Ο κ. Νικολόπουλος ψήφισε «όχι», ενώ ο Στ.Παναγούλης επέλεξε να απέχει από τη ψηφοφορία.


Με επιστολή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης εξηγεί ότι απέχει από τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα, γιατί αρνείται να οδηγήσει βιοπαλαιστές δανειολήπτες στο έλεος των τραπεζών

 
 
Δεν ψηφίζει τα μέτρα, αλλά και ούτε παραδίδει την έδρα του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλος. Με ανάρτησή του στο Facebook απάντησε νωρίτερα στις πιέσεις του Πάνου Καμμένου, ο οποίος τον είχε καλέσει να παραδώσει την έδρα του, «αν επιχειρήσει να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό στην αποψινή ψηφοφορία» 

 
«Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος εξελέγη στις τελευταίες εκλογές με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, γνωρίζοντας τα προαπαιτούμενα. Ελπίζω να μην εξαπατήσει στην αποψινή ψηφοφορία τον ελληνικό λαό. Διαφορετικά οφείλει να παραδώσει την έδρα του» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
 
ο Ν. Νικολόπουλος με δήλωσή του επανέλαβε την πρόθεσή του να μην παραδώσει την έδρα του και να καταψηφίσει το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας τη διαφωνία του με τη ρύθμιση για τους πλειστηρισμούς πρώτης κατοικίας.

Μείωση του ύψους του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, τη μείωση του ύψους του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Συγκεκριμένα, αντί για 0,30 θα επιβληθεί φόρος 0,15 ευρώ ανά φιάλη, ενώ στο μισό μειώθηκε και ο φόρος ανά λίτρο, από 0,40 στα 0,20 ευρώ,. Τέλος σύμφωνα με τον κ.Αλεξιάδη, με υπουργική απόφαση θα εξαιρεθούν τα εξαγώμενα κρασιά.

Σημειώνεται ότι με την απόσυρση της τροπολογίας για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δημιουργείται τρύπα 390 εκατ. ευρώ στα κρατικά έσοδα με τα 280 να καλύπτονται από την επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ στη στήλη κάθε τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές, όπως η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πιο «σκληρά» οινοπνευματώδη ποτά.

 
Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία που κλείνει πλέον κάθε συζήτηση για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη διατύπωση, η κατάργησή της έχει αναδρομική ισχύ και από την 20ή Ιουλίου και κάθε ποσόν που έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους γι΄ αυτό τον λόγο επιστρέφονται, ενώ τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για εκπρόθεσμες καταβολές ή υποβολές δηλώσεων ακυρώνονται.

Τις δυνατότητες συνεισφοράς του δημοσίου στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια ευπαθών ομάδων προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση, που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, στη Βουλή. Επίσης, προβλέπεται ότι η εφαρμογή των διατάξεων του σχεδίου νόμου αρχίζει από 1.1.2016 και δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς και αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως και 31.12.2015.

Ορκίστηκε με πολιτικό όρκο, στη θέση του βουλευτή Γαβριήλ Σακελλαρίδη που παραιτήθηκε, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος ήταν πρώτος επιλαχών από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στην Α΄ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.


 
Νωρίτερα, παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
 
Από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού  επισημαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο πως ο Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία. Όπως έγινε γνωστό, ο βουλευτής με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, υπέβαλε  την παραίτηση του.
 
Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την παραίτηση Σακελλαρίδη εξαπέλυσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του τονίζει πως «η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταδεικνύει η σημερινή παραίτηση του Γ. Σακελλαρίδη, κάτω από το βάρος της ανικανότητάς της και της αποκάλυψης των ψεμάτων της στον ελληνικό λαό, είναι γεγονός και εξηγεί τον πανικό των συστημάτων που θέλουν να την κρατήσουν πάση θυσία όρθια.»
 
Είναι πλέον ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα  ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μια συρρικνωμένη και ενοχική Νέα Δημοκρατία, στάσιμη στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης». 
 
Με ανακοίνωσή του, το Ποτάμι, καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστούν τι θα πουν στους ψηφοφόρους τους, στους οποίους είχαν υποσχεθεί πως θα τους σβήσουν τα δάνεια.
 
«Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πριν από λίγους μήνες φώναζαν “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, θα νιώθουν σήμερα ντροπή βλέποντας τις ρυθμίσεις που φέρνει τελικά η κυβέρνησή τους. Η εξουσία όμως είναι γλυκιά και δε σε αφήνει να αντιδράσεις, πολλές φορές ούτε καν να μιλήσεις. Και ένας που τόλμησε να διαφωνήσει, κλήθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να φύγει από τη Βουλή. Και έφυγε», σημειώνει το Ποτάμι, λέγοντας πως ο κ. Σακελλαρίδης «προτίμησε να παραιτηθεί παρά να εξευτελιστεί».

Κόντρες στη Βουλή

 
«Αμβισβήτηση της κυβέρνησης από την κοινοβουλευτικής της πλειοψηφία» είδε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπολύοντας ταυτόχρονα μύδρους για τους χειρισμούς της στο θέμα πλειστηριασμών και πρώτης κατοικίας

 
Η ανακεφαλαιοποίηση συνδυάζεται με την αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, σημειώνοντας ότι έως σήμερα «προστατευόταν η απραξία και η ανακύκλωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
 
Όπως υποστήριξε «όσο τα κόκκινα δάνεια συσσωρεύονται και δεσμεύουν πόρους, τόσο επιβαρύνεται η συνολική οικονομία», ενώ κατήγγειλε ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το διόγκωσαν.

«Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, η πρόταση του «κουαρτέτου» ήταν η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αφορούσε το 25% των δανειοληπτών. Πριν τρεις μέρες η γραμμή του ήταν μια μέρα αν χάσεις κάποια φορολογική υποχρέωση χάνεις και τις 100 δόσεις και δεν έχεις δικαίωμα να μπεις σε άλλη ρύθμιση. Μετά από σκληρή, όμως, διαπραγμάτευση, αυτό δεν υπάρχει πλέον», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

 
Παράλληλα σημείωσε ότι στο θέμα της φορολόγησης των ενοικίων, ενώ ήταν αμείλικτοι αρχικά, η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρχει πλέον ο κώδικας δεοντολογίας και να φορολογηθεί κάποιος μόνο όταν τα εισπράξει.
 
«Δεν στέκουν αυτά που λέτε ότι δεν κάναμε διαπραγμάτευση. Υπήρχε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Κερδίσαμε κάποια πράγματα χάσαμε κάποια άλλα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών
 
«Στο 25% των δανειοληπτών υπάρχει απόλυτη προστασία, και το κράτος έρχεται κράτος να πληρώσει ακόμα και όταν δεν μπορούν πληρώσουν. Υποστηρίξατε ότι για πάνω από το 61% με χαμηλό εισόδημα δεν υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας. Πόσες είναι οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα; Και πόσες είναι πολύ πάνω από τις 35.000 ευρώ;» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε:
 
«Εμείς, προστατεύουμε μέχρι τις 23.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα που είναι το 85,5% του πληθυσμού, μέχρι 29.000 ευρώ που είναι το 90% και μέχρι 35.000 ευρώ που εκπροσωπεί το 94%. Εμείς δημιουργήσαμε ένα νέο καθεστώς. Μην λέτε ότι δεν προστατεύουμε τη μεσαία τάξη. Με το 94% που καλύπτουμε με το αυτό το νόμο, όχι μόνο οι μεσαίες αλλά και οι υψηλές μεσαίες τάξεις μπορούν να μπουν στη ρύθμιση του νόμου».
 
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ακόμα για δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν στον νόμο για την πρώτη κατοικία και τόνισε ότι πράγματι υπάρχουν αυτοί που δεν προστατεύονται, αλλά αφορά αυτούς που έχουν χρήματα.
 
«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να μοιράσει αναλογικότερα και καλύτερα το βάρος. Να το αναπροσαρμόσει ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες που μπορούν να πληρώσουν και στους φορολογούμενους. Για πρώτη φορά η ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών συνδυάζεται με την διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Άρα είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική που προσπαθεί να μπορεί ο κόσμος να ξαναβάλει τα χρήματα στις τράπεζες, οι επενδυτές να ξαναεπενδύσουν, και να δώσει χώρο και χρόνο να ξεδιπλωθεί η στρατηγική μας για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσουμε τον Μάρτιο του 2016», σημείωσε.

 
Ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιορίζει δραματικά την προστασία της πρώτης κατοικίας και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να πει ευθέως την αλήθεια, ώστε να γίνει προσπάθεια από όλους να βρεθεί μια ρεαλιστική καλύτερη λύση, που θα βοηθήσει την κοινωνία, αυτούς που πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν, και όχι τους μπαταξήδες».
 
Έκανε λόγο για «χείριστο νομοθέτημα», υποστήριξε ότι 160.000 αιτήσεις δανειοληπτών είναι στον αέρα και δεν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι «η γενική πολιτική της χώρας ασκείται από καθεστώς μείζονος ερασιτεχνισμού».
 
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υποστήριξε ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη μετατράπηκε στο αρχίζουν οι πλειστηριασμοί. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία, ώστε «ο κάθε βουλευτής της συγκυβέρνησης να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τους μαζικούς πλειστηριασμούς», μίλησε για «πλήρη παράδοση των ελληνικών τραπεζών στο κουαρτέτο», ενώ ζήτησε την απόσυρση της διάταξης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί.
 
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για ακόμα μια πολιτική που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος των αδύναμων, που είναι -όπως είπε- συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά με νέα κλιμάκωση. «Η διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν έχει στόχο να ανακουφίσει τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία μετατρέπει σε ομήρους, αλλά έχει στόχο την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών», σημείωσε.
 
Ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είπε «τα περισσότερα προεκλογικά ψέματα, με πιο πειστικό τρόπο». «Είστε χειρότεροι, δεν είστε αποτελεσματικοί. Εικόνα διάλυσης υπάρχει παντού», ανέφερε.
 
«Δεν θα επιτρέψουμε σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με εισοδήματα φτώχειας ή εισοδήματα αξιοπρεπή να χάσουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμένος. Παράλληλα πρότεινε να υπάρξει μείωση μέχρι 50% των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα για τους πολύτεκνους και για τα ΑΜΕΑ.