Σε ομιλία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο αρμόδιος επίτροπος για τη μεταναστευτική πολιτική, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστήριξαν πως η τρομοκρατία μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με ενότητα, αλληλεγγύη και ανθεκτικότητα. Επισήμαναν αμφότεροι πως είναι λάθος να συγχέονται ή ακόμη και να εξομοιώνονται οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο ή οι μετανάστες με τους τρομοκράτες.
 
«Πρέπει να αποσυνδέσουμε εκείνους που αναζητούν τη δική μας προστασία και εκείνους που πολεμούν κατά των θεμελιωδών αξιών μας», είπε στην παρέμβασή του ο επίτροπος και υπογράμμισε πως όλοι οι τρομοκράτες που χτύπησαν το Παρίσι ήταν κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Για την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα που βάζει το Ισλαμικό Κράτος.«Η μόνη απάντηση στην απειλή, είναι η απάντηση μιας ενωμένης Ευρώπης», σημείωσε.

«Θα πρέπει επομένως να αναρωτηθούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι που μεγάλωσαν μαζί μας αποφάσισαν να απαρνηθούν την κοινωνία μας και να στραφούν εναντίον μας», τόνισε.
 
«Μπορούμε να δείξουμε ότι αντέχουμε έναντι της τρομοκρατίας και ότι θα πολεμήσουμε τα αίτια της κακοδαιμονίας. Παραμένουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι και προχωρούμε στις δράσεις μας», επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.
 
Συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών

Αναφερόμενος στην Europol, τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη-μέλη να στείλουν όχι μόνο εμπειρογνώμονες αλλά και πληροφορίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Όπως ανέφερε, ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος στις αρχές Ιανουαρίου.

« Το αρχείο PNR προχωρά, και ειδικά για τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και την ακτοφυλακή και θα επιτευχθεί η τροποποίηση των δεδομένων ως προς τις τράπεζες δεδομένων για την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας». σημείωσε ο έλληνας επίτροπος.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε πως τα αρχεία PNR, με τα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών στις αερομεταφορές, θα πρέπει να αρχίσουν να ισχύουν άμεσα, ακόμα και για τις εσωτερικές ενδοκοινοτικές πτήσεις και πως μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν συντονίσει τις μυστικές τους υπηρεσίες.

Για τη συνθήκη Σένγκεν

Οι δύο άντρες υποστήριξαν πως η συνθήκη Σένγκεν οφείλει να βελτιωθεί καθώς τώρα υπολειτουργεί. Τα κράτη- μέλη υποστήριξε, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για να αναζωογονηθεί η συγκεκριμένη συνθήκη. «Εάν μας εγκαταλείψει το πνεύμα αυτό» τόνισε, «ουσιαστικά καταρρέουν και πολλά άλλα πράγματα, όπως ότι δεν θα υπάρχει λόγος να έχουμε ένα κοινό νόμισμα».
 
Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε το σύστημα Σένγκεν το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ε.Ε. και σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνεται πλήρης χρήση του μηχανισμού του, με ανταλλαγές πληροφοριών και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη. «Με ενότητα, αλληλεγγύη, ανθεκτικότητα και συνεργασία, μόνον έτσι θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία» κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.