Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τόμας Χάντελ ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε ότι σκοπός της μεταρρύθμισης σε ασφαλιστικό και εργασιακά κατά τον κ. Κατρούγκαλο είναι να επανελθει η χώρα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. 

Χαρακτήρισε τα μνημόνια ως «εισιτήριο εξόδου από την Ευρωπη», προσθέτοντας ότι «μας απομόνωσαν από την παράδοση του κοινωνικού διαλόγου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί την ψυχή του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» ανέφερε.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «θέλουμε είναι ένα σύστημα βιώσιμο, δίκαιο και ένα σύστημα που οι αναγκαίες εξοικονομήσεις δεν θα γίνουν από μια ακόμα μείωση των συντάξεων, αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα για μια σταθερή και μόνιμη συνεργασία με την Επιτροπή Απασχόλησης και την Επιτροπή Παρακολούθησης των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του ο κ. Χάντελ δήλωσε η συνάντηση αποτελεί το πρώτο βήμα της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και σημείωσε ότι «αυτό που θέλουμε εμείς να προσέξουμε, είναι τα μνημόνια να συνάδουν με την Κοινωνική Χάρτα της Ευρώπης και τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ILO, έτσι ώστε να μην έχουμε μια επιδείνωση της κοινωνικής και εργασιακής κατάστασης στη χώρα».