Μιλώντας στο δίκτυο RIA Novosti, ρώσικη στρατιωτική πηγή διαβεβάιωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη διέλευση από τον Βόσπορο και τα Στενά των Δαρδανελίων.

Ο ρώσος αξιωματούχος, ενημέρωσε πως οι τούρκικες αρχές που διαχειρίζονται την κυκλοφορία στα Στενά, σταματούν συχνά πλοία λόγω ομίχλης ή συνωστισμού, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, ενώ παράλληλα σημείωσε πως στην συνάντηση του ρώσικου πλοίου Yauza με τούρκικο υποβρύχιο δεν συνέβη τίποτε ασυνήθιστο. 

Νωρίτερα πληροφορίες που μετέδωσε το Russia Today, έλεγαν πως τα ρωσικά πλοία ανέμεναν το πράσινο φως για τη διέλευση τους επί ώρες, κάνοντας λόγο για σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το πλοίο Yauza του ρωσικού Ναυτικού βρέθηκε αντιμέτωπο με τουρκικό υποβρύχιο περνώντας τη Δευτέρα από τα Δαρδανέλια.

Ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ρωσικού ναυτικού Βίκτορ Κραβσένκο, ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι μία ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να επιβάλει στα ρωσικά πλοία παύση διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η Τουρκία δεν θα κλείσει τα Στενά με τα ρωσικά σκάφη εν πλω προς τη Συρία, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Μοντρέ (1936), ειδικότερα -έγγραφο που υπεγράφη εκείνη την εποχή από τις περισσότερες χώρες» είπε χαρακτηριστικά ο Κραβσένκο.