Η συναίνεση στην οικονομία -αλλά και συνολικά- κυριάρχησε στην συζήτηση στην Βουλή, πριν υπερψηφιστεί τα ξημερώματα της Κυριακής 6/12 ο έκτος κατά σειρά μνημονιακός προϋπολογισμός.

Στο ζήτημα αυτό εστίασε άλλωστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαλώντας αντιπολίτευση για πλήρη άρνηση ταύτισης με «τα συμφέροντα του τόπου» είτε λόγω εσωστρέφειας (ΝΔ) είτε λόγω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων (ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι). «Σας καλώ να συνδράμετε στην εθνική προσπάθεια αντί να προσπαθείτε να αποδείξετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα» ανέφερε. Η Ν.Δ από την πλευρά της κατήγγειλε την κυβέρνηση για «ανάλγητη» πολιτική ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι υποστήριξαν –αντίστοιχα- ότι η έλλειψη σοβαρότητας και η διατήρηση σχέσεων με το πελατειακό κράτος εμποδίζουν κάθε συνεννόηση. Πάντως η συζήτηση κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους γεγονός στο οποίο συνέβαλλε η …απουσία αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Οι 153 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, στήριξαν, μόνοι, τον οικονομικό προγραμματισμό του 2016, αν και βασίζεται στο κείμενο της συμφωνίας της 12 Ιουλίου και τα παρεπόμενα που υπερψήφισαν λίγους μήνες πριν 228 βουλευτές αφού συναθροίστηκαν και αυτοί από την Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τις …θερινές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «οι εκλογές της 2Οης Σεπτεμβρίου δεν καθήλωσαν την οικονομία» υποστηρίζοντας ότι με την συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση «διασφαλίσαμε κατά το μέγιστο δυνατόν το δημόσιο συμφέρον». Επίσης χαρακτήρισε προστατευτική για την πλειοψηφία των οφειλετών την πρόσφατη νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια. ‘Οσον αφορά την ανεργία και την ανάπτυξη υποστηριξε ότι το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καταγράφει συνεχώς νέες προσλήψεις. 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό λέγοντας πως «η συμφωνία που υπογράψαμε δεν περιλαμβάνει μείωση των δαπανών για συντάξεις με οριζόντιες περικοπές». Επισήμανε ότι «ζητήσαμε από τα κόμματα να συναινέσουν σε αυτό τον σχεδιασμό» σε μία «εθνική κόκκινη γραμμή» και όχι σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή οικουμενικές που «φαντασιώνονται κάποιοι». «Αν δεν αρνείστε υπάρχει ακόμη χρόνος να συμφωνήσετε μαζί μας ότι δεν χρειάζεται να μειωθούν περισσότερο οι συντάξεις».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής. Όπως είπε «δεκάδες υποθέσεις οδηγούνται στον εισαγγελέα» και «διεκδικούμε επιστροφή των κλεμμένων στα δημόσια ταμεία» ενώ «από τις 10.000 offshore που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα 6.000 είναι ελέγξιμες και έχουν ελεγχθεί 384».
Ο Α.Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν στήριξε τα συμφέροντα της χώρας ακόμη και στο θέμα των προσφύγων παρά την επίθεση που δέχθηκε «από αντιδραστικούς κύκλους κάποιων χωρών». Όπως είπε«πρώτοι οι βουλευτές της Ν.Δ αναπαρήγαγαν την φημολογία ότι η χώρα βγαίνει από την Σένγκεν». Μάλιστα απευθυνόμενος στα εκ δεξιών του έδρανα σημείωσε: «Ακόμη και σε αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει σημείο ταύτισης;». Σημείωσε οτι «σε ζητήματα εθνικής ευθύνης απαιτείται περισσότερη υπευθυνότητα» προσθέτοντας «βρίσκεστε σε μία ατέρμονη διαδικασία εσωκομματική αλλά υπάρχουν και όρια».

Στο «παράλληλο πρόγραμμα» που οφείλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Όπως είπε «τα μνημόνια δεν μπορούν να μας βγάλουν από την μπούκα» αλλά μπορεί να το κάνει «η υλοποίηση των αλλαγών στο κράτος, την κοινωνία και τους θεσμούς» δηλαδή  «αυτά που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν κάνατε όσο κυβερνούσατε και υλοποιηθηκαν σε άλλες χώρες από σοσιαλδημοκρατικές ακόμη και δεξιές κυβερνήσεις». Όπως επισήμανε πρόκειται «αστικούς εκσυγχρονισμούς» που κάποτε υποστήριζε ακόμη και το ΚΚΕ.

Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπερασπίστηκε τον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας ότι τα φορολογικά βάρη είναι μικρότερα κατά μία μονάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε σχέση με το ΑΕΠ. Επίσης όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επισήμανε ότι η κυβέρνηση είχε περιορισμένες επιλογές όμως η φόρμουλα που τελικά επέλεξε ωφέλησε το δημόσιο κατά 1.3 δις ευρώ σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Νωρίτερα πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, επισήμανε ότι πρώτο μέλημα του προϋπολογισμού είναι η υλοποίηση της συμφωνίας της 12ης Ιουλιου. Όπως χαρακτηριστικά είπε «ο προϋπολογισμός του 2016 συγκροτείται μέσα σε συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες και προσδιορίζεται πρώτα από όλα από τις επιβολές και τις ρήτρες της πρόσφατης συμφωνίας, που θυμίζω ότι διάφοροι διαπρύσιοι κήρυκες του «ΝΑΙ» και του «Μένουμε Ευρώπη» που μας κατακεραυνώνουν την ψήφισαν και με τα δύο χέρια».

Μάλλον …φτωχή η παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας, αφού ο προσωρινός πρόεδρός της Γιάννης Πλακιωτάκης επιδόθηκε σε μία παρελθοντολογική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ,  με προσωπικές αναφορές στον Αλ.Τσίπρας του είδους «τότε είσασταν κομμουνιστής» ή «η φίλη σας η Άγγελα». Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ αναφέρθηκε στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την συμφωνία της 12ης Ιουλιου επισημαινοντας ότι όσα έκανε «σας έδωσαν οξυγόνο για να παραμείνετε στην καρέκλα σας» αφού «με την στάση μας αποτρέψαμε την εθνική τραγωδία που με την στάση σας και τους χειρισμούς σας προκαλέσατε». Με ατάκες που είχαν προφανείς αποδέκτες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και μόνο εμφανίστηκε στην Βουλή, ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Μειμαράκης. Μίλησε για «νεοφιλελεύθερη ανάλγητη αριστερά» και για «προϋπολογισμό που φέρνει πόνο» με φορολογικές αυξήσεις σε όλους τους τομείς σημειώνοντας πως η Ν.Δ θα την καταψηφίσει.

Να κυριαρχήσουν λογικές επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων ζήτησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ποταμιου Σταύρος Θεοδωράκης με την χαρακτηριστική έκφραση «η χώρα χρειάζεται μαχαίρι στις σπατάλες». Ανέφερε συγκεκριμένα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ένα εργοστάσιο που υποχρεώνεται σε κλείσιμο επειδή δεν είναι «επιλέξιμο» για κοινοτικούς πόρους) λέγοντας πως «υπάρχει δημόσια επιχείρηση που έχει καταγράψει 7 ζημιογόνες χρήσεις». Όπως είπε τέτοιες επιχειρήσεις πρέπει «να εξυγιανθούν και να αποκρατικοποιηθούν» και όχι να οφελούνται «συγκεκριμένες συντεχνίες». Επίσης αποτίμησε ως δεδομένα τα μνημονιακά προγράμματα λέγοντας ότι αυτά πρέπει να γίνουν ώστε «τα χρήματα να πηγαίνουν στους χαμένους των μνημονίων».  

Επίθεση στην Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Σχολίασε ότι στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του κράτους «από την αξιωματική αντιπολίτευση στην Βουλη είναι παρόντες 4» αφού «δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση» μια και η Νέα Δημοκρατία «μετατράπηκε σε Ν.Δ-Vodafone».  Λίγο αργότερα επιδόθηκε σε προσωπική κόντρα με τον Ευ.Βενιζέλο επαναφέροντας το θέμα της σύμβασης για τα υποβρύχια.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αναλαβει να τελειώσει όλο το αντιλαϊκό έργο που δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» επισήμανε στην ομιλία του ο γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναφερόμενος στις συζητήσεις περί συναίνεσης επισήμανε ότι επιχειρείται «συνολική αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος» με όλες τις υφιστάμενες δυνάμεις. Ειδικά δε για την Χρυσή Αυγή σημείωσε ότι «μυξοκλαίνε για να περάσουν οι δύσκολες ώρες με την δίκη και να κάνουν τα ίδια εγκλήματα».

Για «αχρείαστο μνημόνιο» και για «κατάληψη του χώρου της δεξιάς» κατηγόρησε την κυβέρνηση η προεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μιλώντας παράλληλα για έναν «προϋπολογισμό ύφεσης». Υποστήριξε ότι ο προυπολογισμός όχι απλά «δεν έχει αριστερό αποτύπωμα» αλλά «ούτε ίχνος κοινωνικής πολιτικής». Ειδικά για το ασφαλιστικό ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπερψηφίσει «μείωση συντάξεων» αναφέροντας ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται ήδη κονδύλιο από την μείωση. Τέλος αιτιολογώντας την ψήφιση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου δήλωσε ότι «εμείς την ίδια ώρα που ψηφίζαμε την συμφωνία προτείναμε έναν οδικό χάρτη ενεργειών και την αποφυγή των εκλογών» ενώ μίλησε για την ανάγκη πολιτικών με «σοβαρή επεξεργασία» και «σε συνεργασία με τους δανειστές».