Υπάρχουν συντηρητικοί κύκλοι που δεν χάνουν ευκαιρία να βάλλουν κατά της Ελλάδας,τόνισε  ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Die Welt, ενώ έκανε σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές περί «ακυβέρνητης χώρας».
 

Περί συναίνεσης 


«Πρέπει να υπάρξει μία κουλτούρα διαλόγου. Αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα περνάει από τη χώρα και το ζήτημα αυτό πρέπει να συζητηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να υπάρξει συναίνεση.  Δεν μαζευόμαστε όλοι μαζί για να συγκυβερνήσουμε. Σημαντικές διαφορές υπάρχουν  με τη Νέα Δημοκρατία. Η επιδίωξη ευρύτερης συναίνεσης δεν είναι αδυναμία» συνέχισε λέγοντας ο πρωθυπουργός.
 
«Εγώ εκτιμώ τον κύριο Λεβέντη είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας» υπογράμμισε ο ίδιος ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Δεν χρειαζόμαστε στήριξη, δεν είναι αυτό το θέμα μας. «Εμείς δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανένα. Προς τιμή του το ξεκαθάρισε και ο κ. Λεβέντης. Θέλουμε σε μεγάλα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, το κυπριακό, η συνταγματική αλλαγή να ανοίξει μεγάλο διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα. Δεν ζητώ στήριξη για να περάσω τον μεγάλο κάβο. Ζητώ τις προτάσεις των κομμάτων για να βρούμε λύση».
 
«Δεν είμαι χρυσός οδηγός για να λέω ονόματα, αλλά είμαι πρωθυπουργός για να βάζω κανόνες», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
 

«Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση 4ετίας»


«Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών και δεν είχε στόχο η πρωτοβουλία μου τη διεύρυνση της κυβέρνησης», κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του πριν από μόλις δύο μήνες. «Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση 4ετίας και αυτό καλό είναι το έχουμε όλοι στο μυαλό μας», πρόσθεσε ο ίδιος ενώ για τη στάση της αντιπολίτευσης είπε ότι πρέπει να προβεί στην αυτοκοκριτική της.
 

«Θα καταπολεμίσουμε τη διαπλοκή»

«Πολιτικό σύστημα, τραπεζικό σύστημα και μιντιακό σύστημα , το τρίγωνο της αμαρτίας. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε στον τόπο. Αυτό είναι μία παθογένεια του ελληνικού συστήματος και πίστευα ότι όλα τα κόμματα έπρεπε να συμφωνούν», τόνισε  ο ίδιος μιλώντας για την διαπλοκή.

Συνοχή στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ


Αναφερόμενος στη συνοχή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία. «Οι αποχωρήσεις ήταν γνωστές και τελικά τις επιταχύναμε κιόλας. Δεν αναμένω άλλες, διότι αν κάποιος διαφωνούσε μπορούσε να μην ήταν υποψήφιος» ανέλυσε ο ίδιος.
 
Ως προς την αποχώρηση του Γ.Σακελλαρίδη είπε ότι «είναι στάση αρχής που τιμώ, αλλά ρωτήστε τον ίδιο για τα υπόλοιπα» και συμπλήρωσε ότι «Δεν δίνω σε κανέναν το δικαίωμα να πιστεύει ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη. Αυτά που θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μετά από διαπραγμάτευση».


«Λύση ως το τέλος του μήνα για ΕΣΡ, αλλιώς νομοθετική παρέμβαση»

«H κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες για να μην μπλοκάρει η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων αρχών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο κ. Τσίπρας έδειξε πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη διαδικασία εφαρμογής του νόμου για τη χορήγηση των αδειών και εκτίμησε πως ως το τέλος του χρόνου θα βρεθεί μέσω της Βουλής η λύση στο πρόβλημα συγκρότησης των ανεξάρτητων Αρχών, αναμένοντας επί της ουσίας τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν δεν αυτό δεν συμβεί, όπως τόνισε ο ίδιος «θα σημαίνει πως άλλα συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτή την καθυστέρηση».

 

«Συγκροτημένη η πρόταση για το ασφαλιστικό»
 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τις κόκκινες γραμμές. «Το ασφαλιστικό ασφαλώς και είναι κόκκινη γραμμή» είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε με την κοινωνία και το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Δεν πρέπει να λεηλατήσουμε την πιο αδύναμη κοινωνική κατηγορία, τους συνταξιούχους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξει  μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, για την οποία πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποσβεστεί στο μέλλον. «Συγκροτημένη» θεωρεί την πρόταση που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

«Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία θα αποσβεσθεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 

Ως προς τις αποκρατικοποιήσεις


Μιλώντας για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Τσίπρας διευκρίνησε λέγοντας ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Χαρακτήρισε εξάλλου σημαντική εξέλιξη η εξαίρεση της περιοχής της Δραπετσώνας, η οποία θα αποδοθεί στους κατοίκους».
 

Η προσφυγική κρίση και η τρομοκρατία αλλάζουν την Ευρώπη

«Είναι αμέτρητο το κόστος του προσφυγικό» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο αναγκών και προβλέπουμε ότι θα χρειαστούμε μια ισχυρή ενίσχυση από την ΕΕ για αυτές τις ανάγκες. Καμία ευρωπαϊκή προηγμένη χώρα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τέτοιες προσφυγικές ροές, όμως ανταποκριθήκαμε».
 
«Η φύλαξη των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη Frontex» τόνισε ο Α. Τσίπρας ενώ έκανε σαφές ότι η Frontex δεν ανταποκρίθηκε στις προτάσεις της κυβέρνησης».

Απαντώντας σε όσους αμφισβητούν την κυβέρνηση, είπε ότι «Εμείς εδώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας, δεν είναι η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Η ελληνική ακτοφυλακή σώζει ζωές και αυτό οφείλουμε να κάνουμε. Ζητάνε από την Ελλάδα να πνίγει ανθρώπους πάνω στις βάρκες; Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών και μάλιστα ψυχών που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα».