Οι συγκεντρωμένοι ζητούν από το ελληνικό κράτος να μην κάνει δεκτό το αίτημα των ιταλικών αρχών να εκδοθούν οι πέντε φοιτητές. 

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου πρόκειται να συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών το αίτημα των ιταλικών αρχών για την έκδοση των πέντε φοιτητών, οι οποίοι κατηγορούνται για επεισόδια σε διαδηλώσεις στο Μιλάνο τον Μάιο του 2015.

Σε βάρος των πέντε φοιτητών έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, βάσει του οποίου συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές και τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι φοιτητές συνιστούν, κατά το ελληνικό δίκαιο, όλα πλημμεληματικές πράξεις, δηλαδή διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές, στάση, αντίσταση, παράνομη βία.

Οι ίδιες όμως αυτές επιμέρους πράξεις, κατά το ιταλικό δίκαιο, συνιστούν ουσιαστικά ένα αδίκημα, το οποίο ονομάζεται «πράξεις ερήμωσης» και το οποίο συνιστά κακούργημα, με συνέπεια οι φοιτητές να κινδυνεύουν να καταδικαστούν και να εκτίσουν ποινή στην Ιταλία, η οποία φτάνει έως και 15 χρόνια.

Σε δυσαρμονία με το ελληνικό δίκαιο

Ο ιταλικός νόμος, ο οποίος έχει πολλάκις επικριθεί από τους ιταλούς νομικούς, είναι προφανές ότι βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με την ελληνική έννομη τάξη  και ως εκ τούτου, τυχόν έκδοση των φοιτητών θα δημιουργούσε ζητήματα ευθείας παραβίασης της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.

Επισημαίνεται άλλωστε, ότι άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, συστηματικά αρνείται έκδοση βρετανών πολιτών στην Ελλάδα θεωρώντας ότι οι ποινές που η χώρα μας προβλέπει για παραβάσεις του νόμου ναρκωτικών είναι δυσανάλογα βαριές, ενώ πρόσφατα η Γερμανία αρνήθηκε την έκδοση Χριστοφοράκου κρίνοντας ότι η ποινή των ισοβίων για τους καταχραστές του Δημοσίου είναι δυσανάλογη και ιδιαίτερα επαχθής.

Ως εκ τούτου, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τους έλληνες δικαστές οι οποίοι θα κληθούν να κάνουν τη στάθμιση.