Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ενέκρινε την πώληση της συμμετοχής της ΕΤΕ (99,81% των μετοχών) στη Finansbank A.S., σε συνδυασμό με άλλες άμεσες ή έμμεσες μειοψηφικές συμμετοχές στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ.

Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 2.750 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η QNB θα αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατομμυρίων δολαρίων, της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου ΕΤΕ κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα μπορέσει να προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ, θα δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και θα αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ και θα αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της διοίκησης στο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο capital plan.

Η ανακοίνωση της ΕΤΕ

Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ +3,33% της Ελλάδος Α.Ε. ενέκρινε την πώληση της συμμετοχής της ΕΤΕ (99,81% των μετοχών) στη Finansbank A.Ş., σε συνδυασμό με άλλες άμεσες ή έμμεσες μειοψηφικές συμμετοχές(1) στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ.

Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε €2.750 εκατομμύρια. Επίσης, η QNB θα αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους $910 εκατομμυρίων, της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου ΕΤΕ κατά περίπου €3,5 δισ. συνολικά.

Έντονη αντίδραση της ΝΔ

Για το θέμα έντονα αντέδρασε η ΝΔ που εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για  «εγκληματικούς χειρισμούς που συρρικνώνουν την παρουσία της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη»:

Οι εγκληματικοί χειρισμοί της συγκυβέρνησης που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησής τους, επέβαλαν και την εκπόνηση νέων σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών με εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας υποχρεώθηκε να πουλήσει τη θυγατρική της Finansbank στην Τουρκία.

«Η πώληση αυτή, με πολύ χαμηλό τίμημα, μιας θυγατρικής που απέφερε περίπου το 40% των κερδών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, συρρικνώνει την παρουσία της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και συνιστά πλήγμα στην εξωστρέφεια της χώρας», σημειώνει η ΝΔ και καταλήγει:

Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες για το σημερινό αποτέλεσμα. Και έχουν ονοματεπώνυμο.