του Κώστα Εφήμερου
Ας ξεκινήσουμε με τα δεδομένα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση 404.078 ψηφοφόροι προσήλθαν την περασμένη Κυριακή στα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της ΝΔ. Από αυτούς 160.823 ψήφισαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, 115.162 τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 82.028 τον Απόστολο Τζιτζικώστα και 46.065 τον Άδωνι Γεωργιάδη. Όλα ως εδώ καλά…
Το πρόβλημα εντοπίζεται (και εντοπίστηκε από πολλούς στα κοινωνικά δίκτυα) όταν κάνεις την αναγωγή σε ποσοστά με την απλή μέθοδο των τριών. Δηλαδή αν οι 404.078 είναι το 100% πόσο είναι το ποσοστό του Βαγγέλη που πήρε 160.823; Μαθηματικά 4ης δημοτικού: διαιρούμε τις 160.823 ψήφους με τις 404.078 και το πολλαπλασιάζουμε με το 100. Μη σας κουράζω, η πράξη βγάζει 39,8%… αλλά όχι κατά προσέγγιση… σε βάθος 3 δεκαδικών ο αριθμός βγαίνει 39,800%. Το ίδιο το ποσοστό Μητσοτάκη βγαίνει 28,500%, του Τζιτζικώστα 20,300% και του Γεωργιάδη 11,400%…
Το αποτέλεσμα είναι προφανώς στημένο. Οι υποψήφιοι πρώτα αποφάσισαν τα ποσοστά τους και μετά κάποιος ανέλαβε να «φτιάξει» τους ψηφοφόρους. Και αυτό το λέμε γιατί σύμφωνα με τη στατιστική επιστήμη για να βρούμε πόσες πιθανότητες υπήρχαν να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να δούμε πόσες πιθανότητες υπάρχει το νούμερο 404.078 να διαιρεθεί σε 4 νούμερα που να δίνουν ποσοστό με τα δύο τελευταία δεκαδικά ψηφία να είναι μηδενικά. Εδώ δεν αρκεί μια απλή μέθοδος των τριών αλλά ένας περίπλοκος τύπος της θεωρίας των πιθανοτήτων. Ζητήσαμε από τον μαθηματικό Γιώργο Χατζόπουλο να μας κάνει τις πράξεις και μας είπε ότι δεν είναι εύκολο να βγει ένα ακριβές νούμερο αφού η υπολογιστική ισχύ που χρειάζεται για να κάνει αυτή την πράξη είναι τεράστια, δηλαδή 1 στις 10 εις την 10η εις την 10 εις την 6,6666. Μας είπε όμως ότι σχηματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι όσο πιθανό είναι να μπορείτε να σημαδεύετε με μια πέτρα μια συγκεκριμένη σταγόνα του ωκεανού και να καταφέρνετε να την ξαναπετυχαίνετε κάθε φορά που προσπαθείτε.
Και για όσους βιαστούν να πουν ότι στα 4 δεκαδικά τα νούμερα είναι διαφορετικά η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: Αυτό συμβαίνει γιατί σε άλλη περίπτωση τα δεκαδικά θα έπρεπε να μεταφερθούν στην άλλη πλευρά της εξίσωσης και άρα να έχουμε δεκαδικούς ψηφοφόρους… κάτι που τουλάχιστον απέφυγαν στην Νέα Δημοκρατία.
Τώρα θα μας επιτρέψετε να αμφιβάλουμε όμως για όλα. Για το πόσοι ψήφισαν, για το ποιοί ψηφίστηκαν, για τους λόγους της τριήμερης καθυστέρησης ανακοίνωσης του τελικού αποτελέσματος και για την ευφυΐα των στελεχών της.
Ο περιπλανώμενος θίασος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να δίνει παραστάσεις και φαίνεται ότι οι άνθρωποι έχουν ακόμα πολλά νούμερα που θα μας κάνουν να γελάσουμε.