Η μη στήριξη του Μας κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή οδηγεί σε διάλυση του Κοινοβουλίου της Καταλονίας και προκήρυξη εκλογών τον Μάρτιο.
 
Ο Καταλανός πρόεδρος ηγείται της εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Το CUP τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορές με τον Αρτούρ Μας  οι οποίες δεν μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για τη στήριξη που χρειαζόταν ο Μας για να μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
 
Στις εκλογές του Σεπτεμβίουμ, η συμμαχία κομμάτων υπό τον Μαςμ Junts pel Si (Μαζί για το 'Ναι') κατέλαβε 62 εκ των 135 εδρών του τοπικού Κοινοβουλίου. Το CUP απέσπασε δέκα έδρες και μετατράπηκε σε ρυθμιστή των εξελίξεων στην Καταλονία.
 
Ο Αρτούρ Μας ωστόσο δε μπόρεσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και η συμμαχία στράφηκε στο CUP με ένα νέο «προσχέδιο συμφωνίας», για να γίνει δεκτό.
 
Στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας, το CUP βρέθηκε ιδιαίτερα διαιρεμένο, με αποτέλεσμα την ισοπαλία. Σήμερα Κυριακή, υπήρξε και πάλι ψηφοφορία με τους σύνεδρους του κόμματος να τελικό αποτέλεσμα την απόρριψη του Αρτούρ Μας και την προσφυγή στις κάλπες.