- Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο
- Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον
- Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Ικανοποίηση από Μαξίμου
Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία των εργοδοτικών φορέων στην κυβερνητική πρόταση σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εξέφρασε η κυβέρνηση.
Τη διαφαινόμενη αποδοχή της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών από τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων έσπευσε να χαιρετήσει νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με tweet.
«Ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για λελογισμένη αύξηση εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις», έγραψε, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διέρρευσαν νωρίτερα ότι οι εργοδοτικοί φορείς αποδέχονται την αύξηση των εισφορών κατά 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους.
Ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για λελογισμένη αύξηση εργοδ.εισφορών προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις
— Όλγα Γεροβασίλη (@olgagerovasili) January 7, 2016
Απορρίπτουν το σχέδιο τα συνδικάτα
Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν θα έχει ανάλογη συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνδικάτων, οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο και δεν το συζητούν.
Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα σε Guardian, Forbes, FAZ και Telegraph επιχείρησαν να επαναφέρουν σενάρια Grexit και να μεταφέρουν πολεμικό κλίμα στις σχέσεις Αθήνας – Βρυξελλών, ενώ οι δανειστές έχουν λάβει από χθες Τετάρτη, την πρόταση της κυβέρνησης.
Στα σημεία διαφοροποίησης μεταξύ των δύο πλευρών, περιλαμβάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για την προστασία των επικουρικών συντάξεων.
Το ΔΝΤ από την πλευρά του, προετοιμάζει εντεκαμελή αποστολή στην Ελλάδα στις 18 Ιανουαρίου, με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κρατήσει σκληρή γραμμή, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν από τις θέσεις του Ταμείου, ως προς το Ασφαλιστικό.
Μαραθώνιος επαφών
Την ίδια ώρα, ο Γ. Κατρούγκαλος και ο Ευκλ. Τσακαλώτος την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταβούν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να έχουν συνομιλίες με αξιωματούχους για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Αναλυτικά, στο πλαίσιο των επαφών του υπουργού Οικονονομικών, το πρόγραμμα του Ευ. Τσακαλώτου διαμορφώνεται ως εξής:
- Παρασκευή 8 Ιανουαρίου – Ρώμη: Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών Ιταλίας.
- Σάββατο 9 Ιανουαρίου – Λισσαβώνα: Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών Πορτογαλίας.
- Κυριακή 10 Ιανουαρίου – Παρίσι: Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών Γαλλίας.
- Δευτέρα 11 Ιανουαρίου – Ελσίνκι: Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας.
- Τρίτη 12 Ιανουαρίου – Άμστερνταμ: Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας & πρόεδρος του Eurogroup.
- Τετάρτη 13 Ιανουαρίου – Βερολίνο: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας.
Τσίπρας: Ευθύνη η διασφάλιση βιωσιμότητας
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός πριν την συνάντηση με εκπροσώπους των ΣΕΒ, ΓΣΕΒEΕ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ, δήλωσε ότι «έχουμε κοινωνική ευθύνη να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, δήλωσε ο πωθυπουργός το πρωί της Πέμπτης».
«Έχουμε ευθύνη και η κυβέρνηση και οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου να βρούμε τις βέλτιστες εκείνες επιλογές που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ανέφερε ακόμη ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από σημαντικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, στην κατεύθυνση προς την έξοδο από την κρίση.
Στον Ντράγκι ο Παυλόπουλος
Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προγραμματίζει να συναντηθεί στις 19 Ιανουαρίου με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην Φραγκφούρτη, όπου θα μεταβεί από το Βερολίνο αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.