Αναφερόμενη η αμερικανική κυβέρνηση σε μετρήσεις σταθμών παρακολούθησης στην Ασία, αναφέρει πως τα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής δεν υποδεικνύουν την ύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή δραστηριότητας που παραπέμπει σε βόμβα υδρογόνου.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, δεν παραλείπει να επισημάνει πως οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Η αρχική ανάλυση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του καθεστώτος (σ.σ. της Βόρειας Κορέας) περί επιτυχούς δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή. Όμως τόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν «μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
ΟΗΕ: Καταδίκη και πρόσθετα μέτρα εναντίον της Βόρειας Κορέας
Από πλευράς ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού προχώρησε στην έντονη καταδίκη της νέας πυρηνικής δοκικής από τη Βόρεια Κορέα, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την επιβολή πρόσθετων μέτρων σε βάρος της χώρας.
Σε ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ -μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας- τονίζουν ότι αποφάσισαν «να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά» τα οποία θα περιληφθούν σε ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου.
Είναι ωστόσο, ακόμα αβέβαιο κατά πόσο η Κίνα είναι έτοιμη να συμμετέχει σε σκληρές κυρώσεις απέναντι στη Βόρεια Κόρεα, προκειμένου να ανακόψει τα πυρηνικά της σχέδια.
Την επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ όσον αφορά το ενδεχόμενο να ψεύδεται η βορειοκορεατική κυβέρνηση μιλώντας για βόμβα υδρογόνου δείχνει να συμμερίζεται και η Νότια Κορέα, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό κρατικό πρακτορείο Yonhap, που επικαλείται ανακοίνωση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας.
Νότια Κορέα: Δεν ανιχνεύσαμε ραδιενέργεια
Την εκτίμηση όμως αυτή ενισχύει και σχετική αναφορά της ΕΜΥ Ν. Κορέας σύμφωνα με την οποία, δεν κατάφερε να εντοπίσει στην ατμόσφαιρα ποσότητα ραδιενέργειας που θα μπορούσε να υπάρχει μετά από μια δοκιμή βόμβας υδρογόνου και παρά το γεγονός πως η Πιονγκγιάνγκ είχε διευκρινίσει πως επρόκειτο για μια βόμβα μικρού μεγέθους που ίσως εξηγούσε κάτι τέτοιο.
Σε κάθε περίπτωση, η Σεούλ έκανε λόγο για μια «σοβαρότατη πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη» διαβεβαιώνοντας πως θα παρακολουθεί ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητες της γειτονικής τους χώρας.
Οργισμένη αντίδραση της Ιαπωνίας
Για «μηδενική ανοχή σε πραγματοποίηση ανάλογων ενεργειών από τη Βόρεια Κορέα και αυστηρή απάντηση που έχει σκοπό να δώσει η κυβέρνησή του» έκανε λόγο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στις συγκεκριμένη ενέργεια που όπως είπε «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ιαπωνίας».
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.
«Καταδικάζω απερίφραστα τη δοκιμή αυτή», είπε και πρόσθεσε: «Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε».