«Είναι γνωστή η στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν» λένε συγκεκριμένα οι κυβερνητικές πηγές, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Μπορεί να υπάρξει μία επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μόνον εάν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοικτά θέματα και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι το μεγαλύτερο», δήλωσε χθες ο Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ. Η αξιολόγηση θα χρειασθεί «σίγουρα μάλλον μήνες παρά εβδομάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το πώς πρακτικά θα κλείσει η αξιολόγηση ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και κάποια ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα μεταξύ άλλων. Μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης  θα συγκληθεί Eurogroup που θα αποφασίσει για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις και θα ανοίξει την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως πρόσθεσε, δεν έχει δει ακόμα την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό παρά μόνο όσα έχει διαβάσει στα δημοσιεύματα εφημερίδων, ενώ σχετικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επισήμανε την πρόθεση του Ταμείου «να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στην χρηματοδότηση».