Τελευταίο κρούσμα τον Δεκέμβριο όταν εξαφανίστηκε ο κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου 65χρονος Lee Bo, μέτοχος της εκδοτικής Causeway Bay και λίγο αργότερα και η σύζυγός του, η οποία φέρεται να βρίσκεται στο Πεκίνο «προκειμένου να βοηθήσει εθελοντικά στις έρευνες για την ανεύρεσή του», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πλέον στοιχεία ούτε για την ίδια.
Δίπλα στην εξαφάνιση του Bo όμως υπάρχουν και εκείνες τεσσάρων ακόμη συνεργατών του οι οποίοι αγνοούνται ήδη από τα τέλη του 2015 και παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κάποιο στοιχείο που να συνδέει τις συγκεκριμένες εξαφανίσεις με ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης, η κοινή γνώμη στο Χονγκ Κονγκ δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως οι μυστικές υπηρεσίες του Πεκίνου βρίσκονται πίσω από αυτές.
Την ίδια στιγμή, η κοινή αυτή πεποίθηση δείχνει να ενισχύεται σθεναρά και από το γεγονός πως, ταυτόχρονα με τις «εξαφανίσεις» των συγκεκριμένων εκδοτών και βιβλιοπωλών, «αποσύρθηκαν» από τα ράφια και τα επίμαχα βιβλία τα οποία ασκούσαν κριτική στους κινέζους ηγέτες.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο φόβος που επικρατεί στο χώρο των βιβλιοπωλών στο Χονγκ Κονγκ είναι τέτοιος που, αρνούνται να μιλήσουν για το θέμα σε δημοσιογράφους ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο πως θα έχουν την ίδια τύχη με τους πέντε «εξαφανισμένους» συναδέλφους τους.
Ντυμένοι για μια ακόμη φορά στα κίτρινα και κρατώντας ομπρέλες στο ίδιο χρώμα που εδώ και χρόνια, μια εικόνα που έχει πλέον συνδεθεί με τις αντικινεζικές διαμαρτυρίες που εδώ και δυο χρόνια λαμβάνουν χώρα στο Χονγκ Κονγκ, τουλάχιστον 6.000 άτομα διαδήλωσαν απαιτώντας να πέσει φως στις εξαφανίσεις των πέντε αγνοουμένων.
«Σήμερα είναι ο Lee Bo, ύστερα εσύ και μετά εγώ» φώναξαν έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, που είχε γίνει σκηνικό αντίστοιχων έντονων διαδηλώσεων ήδη από τα τέλη του 2014, ενώ τα συνθήματα των πανό τους ζητούσαν «άμεση απελευθέρωση των αγνοουμένων».
Η ίδια η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ σε δήλωσή της ανέφερε πως είναι σταθερά προσηλωμένη στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοσίευσης αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το κράτος δικαίου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας μας», ενώ πηγές τοπικών αξιωματούχων διαβεβαιώνουν πως για το θέμα υπάρχουν σε εξέλιξη έρευνες της Αστυνομίας, για τις οποίες μάλιστα ζητήθηκε η συνδρομή των «ηπειρωτικών Αρχών», εννοώντας τις Αστυνομικές Αρχές της Κίνας.
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 500 εκδότες, συγγραφείς, βιβλιοπώλες αλλά και πνευματικοί άνθρωποι του Χονγκ Κονγκ υπέγραψαν από κοινού διαδικτυακή δήλωση στην οποία αναφέρουν πως «δεν φοβούνται τη λευκή τρομοκρατία», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται η οργανωμένη πολιτική δίωξη από απολυταρχικά καθεστώτα.
Το θέμα όμως έχει λάβει πλέον διεθνείς διαστάσεις, με τις ΗΠΑ αλλά και τη Βρετανία να δηλώνουν πως «εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συγκεκριμένες εξαφανίσεις».
Αξίζει να σημειωθεί πως ταυτόχρονα για το θέμα η κυβέρνηση της Κίνας αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, ενώ συγκεκριμένα ερωτήματα για την τύχη των πέντε αγνοουμένων που υπέβαλε το Reuters στον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, δεν έτυχαν καμίας απάντησης.