Του Παύλου Κιρκασίδη 

Η σχετική αναφορά που εδώ και αρκετές ημέρες είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου και έμοιαζε περισσότερο με ένα ακόμη κακόγουστο «hoax» σαν τα χιλιάδες που, κατά καιρούς, κυκλοφορούν, είναι πλέον θέμα λίγων ημερών να αποτελέσει νόμο του κράτους της Δανίας, ενταγμένο μέσα στο συνολικό μεταναστευτικό νομοσχέδιο που θα σταλεί σε κοινοβουλευτική επιτροπή για να συζητηθεί στις 21 Ιανουαρίου και να υποβληθεί προς ψήφιση στις 26 του ίδιου μήνα.

Η εξαιρετικά εύθραυστη δεξιά κυβέρνηση του Ράσμουσεν που, έχοντας μόνο 34 από τις 179 έδρες της Βουλής της Δανίας, στηρίζεται κυρίως από το ακροδεξιό DF, γνωστό για τις σκληρές θέσεις του κατά προσφύγων και μεταναστών, παρά τις, σε επίπεδο ρητορείας, «διαφοροποιήσεις» του, δείχνει να συντάσσεται τελικά με το «μέτρο», καθορίζοντας μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα και το μέγιστο ποσόν το οποίο ο κάθε πρόσφυγας θα δικαιούται να κρατά, το οποίο θα ξεκινά από τις 3.000 κορώνες (402 ευρώ) και θα φτάνει το μέγιστο των 10.000 δηλαδή 1.340 ευρώ.
 

Δεν θα κατάσχονται οι… βέρες


Εφόσον τελικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στις 26 Ιανουαρίου ψηφιστεί, οι Αρχές της Δανίας θα είναι υποχρεωμένες να ψάχνουν τις αποσκευές των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στη χώρα και, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, να κατάσχουν επί τόπου από τους πρόσφυγες μετρητά, τιμαλφή και κάθε άλλο αντικείμενο αξίας που φέρουν επάνω τους, εξαιρουμένων, όπως τουλάχιστον η ίδια η κυβέρνηση ισχυρίζεται, «αντικειμένων προσωπικής χρήσης (κινητά τηλέφωνα, ρολόγια κλπ) ή εκείνων που έχουν συναισθηματική αξία όπως οι βέρες».
 

«Ισονομία και συμβολικός χαρακτήρας»


Υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο η κυβέρνηση Ράσμουσεν, αφ' ενός μεν αναφέρεται στο «κόστος» της «φιλοξενίας» στο οποίο οι ίδιοι οι πρόσφυγες οφείλουν να συμμετέχουν και αφ' ετέρου επικαλείται την «ισονομία» ισχυριζόμενος πως, «εάν δεν προχωρούσε στη λήψη του θα νομιμοποιούσε και τους πολίτες της Δανίας που διεκδικούν προνοιακά επιδόματα και άλλα ευεργετήματα του κράτους να αναμένουν αντίστοιχη, από το κράτος, αντιμετώπιση».

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λάρς Λόκε Ράσμουσεν 

Από την πλευρά του το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας κάνει λόγο για νόμο με έναν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, καθώς «δεν είναι πολλοί εκείνοι οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα έχοντας στην κατοχή τους τιμαλφή και άλλα αντικείμενα αξίας», όπως είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπός του, Sebastian Juel Frandsen.

«Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους Δανούς πολίτες» είχε πει χαρακτηριστικά τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός «Ενσωμάτωσης» της χώρας, Inger Stojberg, λέγοντας πως «κανείς στη χώρα που διαθέτει τιμαλφή και αντικείμενα αξίας που ξεπερνούν τις 10.000 κορώνες δεν μπορεί να λάβει παροχές ανεργίας και επιδόματα πρόνοιας, αν πρώτα δεν τα πουλήσει».

Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η αποστροφή του ίδιου υπουργού όσον αφορά τη «φιλοσοφία» που υπάρχει στη χώρα περί κοινωνικής αλληλεγγύης: «Στη Δανία, αν κάποιος μπορεί να διαχειριστεί ένα πρόβλημα μόνος του, το διαχειρίζεται μόνος του».

Στο βάθος ωστόσο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρόβλεψης και όπως όλα δείχνουν, δεν βρίσκεται παρά η προσπάθεια που κάνει η Κοπεγχάγη να δημιουργήσει όλο και περισσότερα αντικίνητρα στους πρόσφυγες που αποφασίζουν να καταφύγουν στη συγκεκριμένη χώρα και να ζητήσουν άσυλο.

Photo: AFP

Κριτική από την Αριστερά – «Ενστάσεις» από τα άλλα κόμματα

Στο μέτρο κατάσχεσης της κινητής περιουσίας των προσφύγων αντιτίθεται σαφώς το κεντροαριστερό Κόμμα της Δανίας  (Red-Green Alliance), με την εκπρόσωπό του, Johanne Schmidt-Nielsen, να κάνει εμμέσως λόγο για διεθνή διασυρμό της χώρας:

«Noμίζω πως αυτό δίνει μια πολύ κακή εικόνα της Δανίας στον κόσμο, ωστόσο βλέπουμε την κυβέρνηση να είναι πολύ χαρούμενη ακριβώς γι' αυτό, επειδή δηλαδή στόχος της δεν είναι παρά να προκαλέσει φόβο στους πρόσφυγες, αποτρέποντάς τους να ζητήσουν άσυλο σε αυτήν» είπε συγκεκριμένα.

Σε αντίθεση με το κεντροαριστερό κόμμα της «Συμμαχίας Κόκκινων-Πρασίνων» που εκφράζει ξεκάθαρα την εναντίωσή του με το μέτρο της κατάσχεσης, διαλλακτικότερα εμφανίζονται τα υπόλοιπα κόμματα, με τις διαφοροποιήσεις τους να μην αφορούν την ουσία αλλά επιμέρους «τεχνικά ζητήματα».

Συγκεκριμένα, το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα απαιτεί να δει μια λεπτομερή λίστα με τα αντικείμενα που δεν θα μπορούν να κατασχεθούν ενώ η Φιλελεύθερη Συμμαχία συμφωνεί με την κατάσχεση χρηματικών ποσών μόνο αν αυτά είναι μεγάλα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ταυτόχρονα και το «κατώφλι» στο οποίο αναφέρεται.

Από τη μεριά του, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών που βρίσκεται στην Αξιωματική αντιπολίτευσης ζητά, απλώς, «περισσότερες εγγυήσεις για τα προσωπικά αντικείμενα τα οποία δεν θα μπορούν να αφαιρεθούν από τους πρόσφυγες».

Οι επικρίσεις για τη Δανία δείχνουν να είναι κάτι περισσότερο από σκληρές από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, με χαρακτηριστική την περίπτωση μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας που κάνει λόγο για ξεκάθαρα ναζιστικές μεθόδους.

UNCHR: «Τροφοδοτείται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός»

Για το μείζον θέμα τοποθετήθηκε και η ίδια η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, (UNCHR) που στις 6 Ιανουαρίου, και ενώ η υπόθεση ήταν σε επίπεδο «φημολογιών» ανέφερε πως «η πρόθεση της Δανίας να κατάσχει τιμαλφή και μετρητά όσων καταφεύγουν σε αυτή θα μπορούσε, όχι μόνο να τροφοδοτήσει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό αλλά και να περιόριζε σημαντικά τον γεωγραφικό χώρο στον οποίο θα μπορούσαν να καταφύγουν οι πρόσφυγες και μάλιστα την ίδια ακριβώς στιγμή που η ανάγκη για κάτι τέτοιο διαρκώς γίνεται μεγαλύτερη».

Υπενθυμίζεται πως, μέσα στο 2015 η Δανία δέχθηκε 21.000 πρόσφυγες, ενώ 163.000 δέχθηκε κατά την ίδια περίοδο η Σουηδία που μέχρι προσφάτως είχε τους πιο ευνοϊκούς όρους για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες.