Στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τις δύο ομολόγους του υπουργούς της Γαλλίας Myriam Εl Khomri αρμόδια για θέματα Εργασίας, Απασχόλησης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κοινωνικού Διαλόγου και Marisol Touraine, αρμόδια για θέματα Υγείας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων των Γυναικών, της Γερμανίας κα Andrea Nahles, τον ομόλογο του, της Πορτογαλίας Jose Vieira da Silva αλλά και με τον Διευθυντή Απασχόλησης και Κοινωνικών θεμάτων του ΟΟΣΑ Stefano Scarpetta.
 
Τέλος, κεντρικός ομιλητής σε δημόσια εκδήλωση στις 15 Ιανουαρίου, την οποία διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού του Συνεδρίου, θα είναι ο κ. Κατρούγκαλος.
 

«Κόκκινη γραμμή» η μη περικοπή των συντάξεων

 
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ανέφερε ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η μη περικοπή των συντάξεων, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση του «Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χαρακτήρισε ως αβάσιμα και εκτός συζήτησης τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για περαιτέρω μείωση τους.
 
Στη συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι η μόνιμη επωδός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μειώσεις των συντάξεων δεν είναι εναρμονισμένη με την πίστη της Ευρώπης σε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. 
 
Ο υπουργός αναγνωρίζει ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι δανειστές, με επικεφαλής την Γερμανία, θεωρούν καθοριστικής σημασίας το ΔΝΤ για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που δίνουν σε αυτήν, ενώ επισημαίνει ότι «η ζωή μας θα ήταν πολύ ευκολότερη, εάν θα μπορούσαμε να συζητάμε μόνο με τους Ευρωπαίους, αυτό είναι σαφές».
 

Μάχη για δημοσιονομικό κενό

 
Σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, σημειώνει ότι μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με τη συρρίκνωσή της. 
 
«Ο καλύτερος τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό δεν είναι με τη συρρίκνωση, αλλά με τη μεγέθυνση της οικονομίας», ανέφερε ο υπουργός. «Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε την οικονομία περαιτέρω με μέτρα που προκαλούν ύφεση», πρόσθεσε.