H Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Άνοιξη» και Αγροτικοί Σύλλογοι Ν. Μαγνησίας αποφάσισαν το στήσιμο πανθεσσαλικού μπλόκου στον κόμβο της Νίκαιας στην Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη.

Κλειστοί δρόμοι – Μπλόκα με τρακτέρ

Σε κλείσιμο δρόμων προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη βόρεια Ελλάδα, ενώ απειλούν με κλιμάκωση αντιδρώντας στο σχέδιο για το ασφαλιστικό αλλά και στο φορολογικό. Και στην Ήπειρο όμως, απέκλεισαν την εθνική οδό Άρτας – Αθήνας στο ύψος του Κομπατίου.

Στις Σέρρες, με τη φράση «από σήμερα κλείνει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων επ' αόριστον», ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, έδωσε το σύνθημα στους οδηγούς των 750 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, που σχηματίζουν ουρά τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, να εισέλθουν στο οδόστρωμα και στις δύο πλευρές.

Μπλόκα και στον Προμαχώνα

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα να υπερβαίνουν τα 1.200, και όπως έκαναν γνωστό αγροτοσυνδικαλιστές, από αύριο ξεκινούν προειδοποιητικά κλεισίματα, ενώ προειδοποιούν για επ' αόριστον κλείσιμο, αν μέχρι το Σάββατο η κυβέρνηση δεν αποσύρει «το έκτρωμα που λέγεται ασφαλιστικό και φορολογικό».

Επίσης μπλόκα στήνονται σε Χαλκηδόνα, Νισέλι Αλεξάνδρειας και στην είσοδο του νομού Κιλκίς, ενώ αγρότες-κτηνοτρόφοι αναμένεται να παραταχθούν στον κόμβο της Κουλούρας και στο Μαυροβούνι Πέλλας.

Μπλόκα με ανοιχτούς δρόμους σε Αργολίδα και Λακωνία

Μπλόκα αγροτών στήθηκαν επίσης από σήμερα το μεσημέρι στην Αργολίδα και τη Λακωνία, από αγρότες που συμμετέχουν στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη, έκανε μικρή ομάδα αγροτών του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας.

Οι αγρότες τόσο σε Λακωνία όσο και σε Αργολίδα δηλώνουν πως θα μείνουν στα μπλόκα με τους δρόμους ανοικτούς, αν και μπορεί να κάνουν συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς.

Στη Λακωνία, παρά την έντονη βροχόπτωση, αγρότες με δύναμη 50 τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων έχουν συγκεντρωθεί κι έχουν δημιουργήσει μπλόκο από τις 12.00 σήμερα το μεσημέρι στην εθνική οδό Σπάρτης-Μονεμβασιάς στο ύψος της γεφυροπλάστιγγας Ματζαβράκου, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκάλα και το Βλαχιώτη Λακωνίας, ουσιαστικά στην καρδιά του λακωνικού κάμπου.

Συμπλοκές μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ στην Κομοτηνή

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Κομοτηνή έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όταν αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο σημείο ζήτησαν να μπουν στο κτίριο για να συνομιλήσουν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής τους εξήγησε ότι θα εισέλθει μόνο αντιπροσωπεία τους. Οι αγρότες εξαγριώθηκαν και η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών ακόμα και μέσα στο κτίριο.

Αποστολόπουλος: Δεν είναι στην κουλτούρα μας η βία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, εξέφρασε την αντίθεση του ως προς την επίθεση των ΜΑΤ στους αγρότες. «Δεν είναι στην κουλτούρα μας ούτε η βία ούτε τα ΜΑΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά από το κτήριο της πρώην Νομαρχία Ροδόπης όπου παραμένει από το πρωί.