Η κυβέρνηση άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων, οι οποίοι αντιδρούν στις αλλαγές που φέρνει το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι» , τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

 
«Η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανεις κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που εχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να απαντήσει ο κ. Στασινός ότι «στις αρχές συμφωνούμε».
 
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις», απάντησε ο πρωθυπουργός.

 
Στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος επισήμανε ότι στον κλάδο του έχει πάρει πλέον διαστάσεις το φαινόμενο.

Ο κ. Βλασταράκος προσθέτοντας, τόνισε πως σε λίγο καιρό τα νοσοκομεία δεν θα έχουν γιατρούς για να εφημερεύουν, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει τη διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. «Θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι των φορέων είπαν πως στη συνάντηση δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση για συγκεκριμένα νούμερα, αλλά η δέσμευση του πρωθυπουργού να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι νέοι επιστήμονες.

Βελτιωμένο σχέδιο παρουσίασε ο Κατρούγκαλος

«Γραβάτα στο δικαστήριο φοράνε όλοι, και αυτοί με τα μπλοκάκια και όσοι βάζουν Armani και εισπράττουν 80.000 και 100.000 ευρώ. Στη συζήτηση έγινε αποδεκτό να πληρώνουν όλοι αναλογικά», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση.
 
«Με την πρότασή μας όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ και κακά τα ψέματα αυτή είναι η πραγματικότητα για τους περισσότερους κλάδους στην Ελλάδα επωφελούνται από τις αλλαγές», σημείωσε ο υπ. Εργασίας, υπογραμμίζοντας πως αυτό έγινε αποδεκτό από όλους στη συνάντηση.
 
Το βελτιωμένο σχέδιο Κατρούγκαλου, όπως παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, προβλέπει πενταετή περίοδο χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
 
Τα δυο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα επόμενα τρία χρόνια 17%, ενώ παράλληλα, για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ θα αναζητηθεί ο «κόφτης» ώστε προοδευτικά να πληρώνουν μικρότερες εισφορές, που δεν θα είναι εξοντωτικές για τις τους αυτοτελώς απασχολούμενους.
 
«Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας», επεσήμανε ο υπουργός λέγοντας πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, με την ελπίδα ότι θα ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο, ανοίγοντας το δρόμο για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Νωρίτερα, σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Ναυτεμπορική, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. τόνισε ότι το υπάρχον σύστημα οδηγεί σε αρνητική αναδιανομή από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους και προανήγγειλε αλλαγές στο σχέδιο για το ασφαλιστικό.

«Αν δεν δοθεί λύση στο ασφαλιστικό υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ολόκληρου του συστήματος» σχολίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, τόνισε ότι «αν αποσύρουμε το ασφαλιστικό υπάρχει θέμα παραμονής της χώρας στην ΕΕ».

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, λέει ο Τσίπρας

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του για τον ένα χρόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σχολίασε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα είναι υπό κατάρρευση -κι αυτό χωρίς ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το μεγάλο πρόβλημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευθύνη

Εξαπέλυσε, δε, βολές κατά κάποιων ηγετικών στελεχών στη ΓΣΕΕ και την αγροτική ΠΑΣΕΓΕΣ, που το καλοκαίρι ήταν υπέρμαχοι του «ναι» στο δημοψήφισμα και τώρα ηγούνται του αγώνα κατά της κυβέρνησης, όπως είπε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα υπερασπιστεί τους μεγαλογιατρούς ή τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες που κατεβαίνουν στο δρόμο, αλλά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, τόνισε ότι επιθυμεί ειλικρινή και έντιμο διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Η σχετική προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει αύριο Τρίτη και προβλέπεται να μιλήσουν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί και εφόσον χρειαστεί, ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος. Την απόφαση για τη διεξαγωγή της συζήτησης έλαβε ο ο πρωθυπουργός, με σκοπό να πιέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους επί του θέματος. Μάλιστα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες πως «Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια και πειστικό τρόπο ποια είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, να εξηγήσει αν συμφωνεί με την πρόταση των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις ή αν αποδέχεται την πρόταση της κυβέρνησης που στόχο έχει να αποτρέψει νέες μειώσεις στις συντάξεις». 

 

Κινητοποιήσεις από γιατρούς, ΠΟΕ – ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ

Συγκέντρωση από τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιούν στο υπουργείο Εργασίας οι γιατροί, που έχουν αποφασίσει σήμερα να απέχουν από την εργασία τους. Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου πραγματοποιεί συγκέντρωση η ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Την Τρίτη η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος προς την Βουλή το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιανουαρίου στις 18:00, όταν και θα είναι σε εξέλιξη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό.