Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ ανησυχητική. Η κοινωνία βράζει, η οικονομία βυθίζεται, οι θεσμοί δοκιμάζονται και γινόμαστε ένας απέραντος καταυλισμός εγκλωβισμένων προσφύγων. Οφείλουμε να ενώνουμε και να μην προκαλούμε με τυφλές και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Έχετε επιλέξει να κάνετε το εντελώς ανάποδο καθώς μετατρέψατε την ελπίδα σε απόγνωση μέσα σε έναν χρόνο».
 
Συνεχίζοντας, τόνισε πως: «Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Οδηγήσατε τη χώρα στα όρια της εξόδου από την ευρωζώνη, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο, αυξήσατε την ανεργία υπονομεύσατε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό και κλείσατε τις τράπεζες. Και εσείς οργανώσατε φιέστα. Αυτό δεν είναι πρόσκληση. Είναι πρόκληση. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στη χώρα. Έχετε αποτύχει και έχετε κοροϊδέψει συστηματικά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Επικεντρώνοντας στο ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Όταν  τάζατε την 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά; Όταν μιλούσατε για το παράλληλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και την διαγραφή του χρέους; Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε αυτά αλλά οι πολίτες δεν ξεχνούν γιατί βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα που η κυβέρνησή σας δημιούργησε. Ούτε ένα συγγνώμη δεν είπατε. Επιλέξατε την φιέστα.
Μέχρι τον Αύγουστο είχατε το Μνημόνιο Αντιμνημόνιο. Τώρα έχετε το Δεξιά Αριστερά. Μας πάτε πίσω σε λογικές διχασμού που στοίχισαν στην πατρίδα μας. Ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και του πελατειακού κράτους και στο σήμερα των μεταρρυθμίσεων.Επιλέγουμε μεταρρυθμίσεις για να πάμε μπροστά. Μπορεί να είναι δύσκολες. Μεταρρυθμίσεις που μπορεί να είναι δύσκολες αλλά θα είναι ενάντια στην στασιμότητα και το πελατειακό κράτος».

Κάνοντας μια αναδρομή στις περασμένες δεκαετίες, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας: «Ας μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας. Διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ένα στρεβλό σύστημα με προνόμια που ευνοούσε τους λίγους. Αντανακλούσε τις πολιτικές σκοπιμότητες και είχε λάθος κίνητρα. Αυτήν την πραγματικότητα αρνηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Όπως είχε πει και ο Τάσος Γιαννίτσης, για να υπάρχει μια σταθερή λύση στο ασφαλιστικό χρειάζεται μια κοινωνική συμφωνία.

Απαιτείται αναγνώριση των λαθών. Εμείς αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, ως νέος αρχηγός δεσμεύομαι να μην κάνουμε τέτοια λάθη. Εσείς όμως; Η δική μας παράταξη δεν βοήθησε τότε, αλλά ας μην ξεχνάμε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ν.Δ.», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης δίνοντας παραδείγματα τον νόμο Σιούφα, τον νόμο Πετραλιά. «Έγινε εξορθολογισμός δαπανών με τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του 2010 και του 2012. Το συνομολογήσατε κι εσείς με το τρίτο μνημόνιο που υπογράψατε», κάνει σαφές ο πρόεδρος της ΝΔ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης κυρίων συντάξεων και αυτό δεν είχε τεθεί ως ζήτημα από την Τρόικα».


Τα λάθη του σχεδίου της Κυβέρνησης

 
Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τα λάθη του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό: «Μιλάτε για τους αγρότες που δεν θέλουν αν έρθουν να μιλήσετε. Μήπως πρέπει να πάτε στα τρακτέρ να μιλήσετε εσείς με τους αγρότες; Όπως πηγαίνατε τότε και τους τάζατε όσα τους τάζατε; Συρρικνώνεστε καθημερινά. Η πρότασή σας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια στρεβλή εκδοχή του υπάρχοντος. Οδηγεί σε νέες μειώσεις συντάξεων και αυξάνει τις εισφορές. Το πιο επικίνδυνο όμως στο σχέδιό σας είναι ότι επενδύει στον κατακερματισμό της κοινωνίας. Βάζετε τους πάντες σε έναν πόλεμο όλων εναντίων όλων. Το σχέδιό σας έχει 6 λανθασμένα χαρακτηριστικά.

1)Καταστρέφετε την παραγωγική Ελλάδα. Το σχέδιό σας ισοδυναμεί με εξόντωση. Η κυβέρνηση ενσωματώνει μια ιδεοληψία που επιτίθεται σε όποιον ανήκει στον παραγωγικό τομέα.

2)Εμείς με μεγάλη προσπάθεια μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή τη λογική ακολουθεί και η σοσιαλιστική Γαλλία. Ξέρω ότι έχετε όνειρο να μετατρέψετε την Ελλάδα σε χώρα συνταξιούχων. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε γιατί θα εκφράζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα.

3)Στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Με τους συντελεστές αναπλήρωσης τιμωρείτε την εργασία και κάθε προσπάθεια δημιουργίας. Δεν δίνετε κίνητρα. Τα πρόσθετα χρόνια δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη σύνταξη.

4)Το σχέδιο που έχετε παρουσιάσει μετατρέπει το ασφαλιστικό σε προνοιακό, καταργώντας την προνοιακή δομή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Διαμορφώσαμε μια πολιτική που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχιας. Δυστυχώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αποτελεί σε όλη την Ευρώπη το πιο αποτελεσματικό εργαλείο το αφήνετε στην τύχη του.

5)Το σχέδιό σας αφήνεται για το μέλλον. Τι θα συμβεί στις κύριες την 1/1/2019; Η προσωπική διαφορά μεταφέρει το πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια συνειδητά.Ίσως ξέρετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση τότε και το κάνετε γι αυτό.

6)Τέλος το σχέδιό σας είναι μη κοστολογημένο. Και σήμερα δεν υπάρχει τίποτα κοστολογημένο. Όλα είναι στον αέρα. Η άρνηση και η αδυναμία σας να το κοστολογήσετε καθυστερεί και την διαπραγμάτευση. Δημιουργεί ένταση στην κοινωνία χωρίς να γνωρίζετε το κόστος. Είναι ο ορισμός της προχειρότητας.

Ζητάτε εναλλακτική πρόταση

 
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας: «Ζητάτε εναλλακτική πρόταση. Θα μπορούσαμε να σας πούμε πως δεν δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα των 1.8 δις ευρώ. Εσείς το κάνατε, να το λύσετε εσείς. Δεν θα το κάνουμε όμως. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν καταρχάς στα βασικά χαρακτηριστικά ενός δίκαιου ασφαλιστικού. Θα πρέπει να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, να μην τιμωρεί τους συνεπείς, να διευκολύνει την εργασία, να διαχωρίζει την πρόνοια από την ασφάλιση και να εμπεριέχει αλληλεγγύη γενεών.

Ο 3863 έχει σωστή αρχιτεκτονική. Γιατί μας παρουσιάζετε ως δικιά σας μεταρρύθμιση την εθνική σύνταξη; Αυτά υπήρχαν. Μην μας λέτε ότι το κάνατε εσείς; Εμείς όμως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει στην δημιουργία τριών ταμείων. Μισθωτών, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Και επιμένουμε σε αυτό καθώς το ένα ταμείο θα προκαλέσει κομφούζιο.

Κατά την άποψή μας, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσετε όλα τα εργαλεία για την αδήλωτη εργασία. Την πληροφόρηση από το σύστημα Ήλιος για εξοικονόμηση πόρων. Εφαρμόστε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές. Προχωρήστε στον συμψηφισμό των οφειλόμενων στον ΟΓΑ για τον τελευταίο χρόνο. Θα μπορούσατε να συντομεύσετε τις μεταβατικές διατάξεις του 3863.
Δυστυχώς για εσάς και τη χώρα τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να κλείσει η τρύπα του 1.8 δις. Χαίρομαι που αναγνωρίσατε την ανάγκη για ισοδύναμα. Το θέμα είναι ότι δεν προτείνατε κανένα. Ένα είναι βέβαιο. Η κοινωνία δεν πρόκειται να σφίξει άλλο το ζωνάρι για να χρηματοδοτήσει την διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ».

Επιτιθέμενος για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε: «Σας καλώ σε διάλογο-εξπρές για την ακύρωση των προγραμματισμένων αυξήσεων του δημοσίου και των διορισμών. Μόλις πριν ένα μήνα δώσατε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους οριζόντια και χωρίς αξιολόγηση. Και μάλιστα πρωτίστως σε αυτούς που είναι σε κομματικά και πολιτικά γραφεία. Υπάρχουν και άλλες στρ3εβλώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αντέχετε τον διάλογο αυτό ή φοβάστε αντιδράσεις από φίλους;

Θα μου πείτε “κι εσείς τα ίδια κάνατε”. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα άλλο από την ταφόπλακα του ιδεολογικού πλεονεκτήματος της αριστεράς. Αναρωτιέμαι πώς θα ένιωθαν οι πρόγονοι σας της αριστεράς όταν τα εγγόνια επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων για τους διορισμούς τους.

Το 2015 και 2016 θα έχουμε μειωμένο ΑΕΠ που μεταφράζεται σε 200.000 θέσεις λιγότερες. Μόνο και μόνο από αυτό εκτιμάται απώλεια 900.000 ασφαλιστικών εισφορών για το 2016. Αν είχατε καταφέρει να μειώσετε την ανεργία όπως θα κάναμε εμείς θα τα είχατε κερδίσει αυτά τα λεφτά. Για κάθε επένδυση που διώχνετε εσείς και ο κ. Σκουρλέτης στερείτε θέσεις και έσοδα από το ασφαλιστικό σύστημα. Αν δεν είχατε εκτροχιάσει την οικονομία το 2015 δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε σήμερα για πρόσθετα μέτρα.

Το βέβαιο είναι πως δεν θέλετε να μπείτε στην λεπτομερή συζήτηση των αριθμών. Εσείς ενδιαφέρεστε μόνο για τους ανθρώπους. Οι αριθμοί όμως λένε την αλήθεια. Σας καλώ να αφήσετε το σχέδιό σας. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα που εσείς δημιουργήσατε.

Θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Μπορούμε να ξαναδείξουμε την θετική και δημιουργική πλευρά της πατρίδας μας. Ναι να βάλουμε όλοι πλάτη, όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν με σχέδιο και αλήθεια. Όχι με μεγάλα λόγια. Να έχετε από εμένα μόνο αυτή τη δίκαιη απαίτηση».