Η επικοινωνιακή διαχείριση -και μόνον- των ιδιαίτερα σκληρών επιπτώσεων του 3ου Μνημονίου στην κοινωνική ασφάλιση ήταν το επίδικο της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στην Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Μια διαχείριση που θα γίνει, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τα υπόλοιπα «προαπατούμενα», με την οικοδόμηση ενός νέου διπολικού σκηνικού. Φάνηκε…
Στην πράξη το σύνολο του (κοινοβουλευτικού) πολιτικού κόσμου τοποθετήθηκε επί ενός νομοθετήματος των οποίων τις τελικές διατάξεις δεν γνωρίζει αφού το σχετικό κείμενο δεν έχει ακόμη δεχθεί τις … «περιποιήσεις» του κουαρτέτου των δανειστών. Δεν είναι καν γνωστό αν γίνονται αποδεκτά τα βασικά του στοιχεία, όπως η εκτίμηση του ελλείμματος, τα ποσοστά αναπλήρωσης, η προσωπική διαφορά. ‘Ηδη διαρροές από την πλευρά του «κουαρτέτου» μιλούν για μεγαλύτερες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Διαφώνησαν…
Την παράσταση έκλεψε, σχεδόν εκβιαστικά, η πρώτη κοινοβουλευτική κόντρα σε επίπεδο αρχηγών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια εξέλιξη που είχε προδιαγράψει άλλωστε η πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης ενώ οι μηχανισμοί των δύο «μονομάχων» είχαν προσανατολιστεί σε αυτόν τον στόχο.
Ικανοποιημένος από την αντιπαράθεση δήλωσε στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως ευγνωμονεί τον αρχηγό της Ν.Δ γιατί δεν μασάει τα λόγια του οπότε εφεξής θα είναι «καθάριες» οι ιδεολογικές διαφορές των δύο κομμάτων, αποκάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της Ν.Δ «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή». Σε αντίστοιχο ύφος δευτερολόγησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας έγγραφο στο οποίο η κυβέρνηση φέρεται να ζητά την συνεργασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα το οποίο συνόδευσε με την φράση «it's the IMF Euclid».
Τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας επιδόθηκαν πυρετωδώς σε αποτιμήσεις. Οι πρώτοι λέγοντας ότι «ξεγυμνώθηκε» η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που έχει να αντιπαραβάλλει στην κυβερνητική πρόταση το μοντέλο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και μάλιστα με σαφή φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Οι δεύτεροι υποστήριξαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσαν δείγμα μίας «νέας πολιτικής» που στηρίζεται στην τόλμη, την ειλικρίνεια και την υπευθυνότητα. Στον γνωστό ρόλο του χειροκροτητή βρέθηκαν και οι οι κοινοβουλευτικές ομάδες που φρόντιζαν να επευφημούν τις ατάκες του αρχηγού με περιοδικότητα 10λεπτου.
Από την όλη ιστορία δεν έλειψε και η κόντρα περί διορισμών και ρουσφετιών με τον Κ.Μητσοτάκη να αναφέρεται πρώτος στην υπόθεση του Ι.Σχοινά και τον Α.Τσίπρα να παρουσιάζει τα στοιχεία για τον τρόπο μοιρασιάς των διοικητικών θέσεων στο δημόσιο από την κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου επικαλούμενος στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί προ μηνών στο thepressproject.gr.
…και συμφώνησαν
Οι πολίτες που παρακολούθησαν την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (πόσοι άραγε;) δεν πληροφορήθηκαν τίποτε καινούργιο για το ασφαλιστικό. Είχαν όμως την ευκαιρία να …εμπεδώσουν, το δόγμα του αναγκαστικού μονόδρομου της μείωσης των παροχών του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Με τον τρόπο που καθένα από τα δύο κόμματα το παρουσίασε. Οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διαφώνησαν σε πολλά. Όμως συμφώνησαν ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος που δεν θα έχουν όμως σχέση με τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην σημερινή –αρνητική- λογιστική του αποτίμηση.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ως βασική αιτία την λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων τα τελευταία 50 χρόνια με την πολιτική κάλυψη των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Συμπέρανε πως … ότι έγινε-έγινε ξεκαθαρίζοντας έμμεσα ότι ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς στο εισόδημα των συνταξιούχων. Επισήμανε πως υπήρξε καταλήστευση των αποθεματικών την 10ετία του ’70 για θαλασσοδάνεια σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, στην συνέχεια «αλόγιστη συμμετοχή των ταμείων στο χρηματιστηριακό πάρτυ χωρίς επιστημονικότητα» ενώ μετά «ήρθανε τα δομημένα ομόλογα που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ» και τέλος η «επιτομή της καταστροφής το PSI». Παρόλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε καν νύξη για τιμωρία των ενόχων και επιστροφή των κλεμμένων. Αντίθετα ξεκαθάρισε ότι με την κυβερνητική πρόταση δεν θα υπάρξει «καμία μείωση στις κύριες συντάξεις» αλλά « όλες οι συντάξεις θα υπολογιστούν εξ αρχής» καθιστώντας σαφές ότι θα υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και συνολική πτώση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων μια και ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα μειώσει το κόστος τους. Επίσης αναφέρθηκε στην βασική παράδοχη όλων των νομοθετικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει στην κοινωνική ασφάλιση μέχρι σήμερα τονίζοντας πως «το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο» αφού «οι άμεσα ασφαλισμένοι έχουν μειωθεί σε λιγότερους από δύο εκατομμύρια» και η αναλογία είναι «1 προς 2,7%».
Ξεκάθαρος στην τοποθέτηση του για την ακραία νεοφιλελεύθερη προσέγγισή του στο θέμα του ασφαλιστικού ήταν στην ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ‘Ηταν χαρακτηριστικό πώς άσκησε … αυτοκριτική για την μη στήριξη της Ν.Δ στο περίφημο «σχέδιο Γιαννίτση», δηλαδή την προσπάθεια αποσάρθρωσης της κοινωνικής ασφάλισης που επιχείρησε ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Σημίτη προκαλώντας την καθολική διαμαρτυρία των συνδικάτων και συγκεντρώσεις εκατοντάδων χιλιάδων. Όπως χαρακτηριστικά είπε «δυστυχώς η δική μας παράταξη δεν βοήθησε στο νομοσχέδιο Γιαννίτση» ενώ αναφέρθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (νόμος Σιούφα) από την οποία ξεκίνησε το 1993 το γαϊτανάκι των μειώσεων συντάξεων και αυξήσεων ορίων ηλικίας. «Εφαρμόστε κανονικά την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις» ήταν η έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση ενώ παράλληλα ζήτησε να γίνει διάλογος με την «γλώσσα της αλήθειας» που θα οδηγήσει σε «μεταρρυθμίσεις που θα είναι δύσκολες αλλά θα δίνουν προοπτική στην Ελλάδα». Μάλιστα αποκάλεσε την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό ως στρεβλή εκδοχή του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του. Επίσης υποστήριξε ότι τα μέτρα που φέρει το 2016 η κυβέρνηση προέκυψαν από τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε το 2015 καθώς και από την «διαχειριστική της ανικανότητα».
'Ανοιγμα στο ΠΑΣΟΚ;
Τέλος αξιοσημείωτο ήταν το «άνοιγμα» που έκανε προς το ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνοντας για την τοποθέτηση της Φ.Γεννηματά πως «νομίζω ότι διαφοροποιήθηκε από τον τόνο κάποιον άλλων κομμάτων» ενώ πρόσθεσε ότι «με την σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη προσπαθούμε να έχουμε μία συνεργασία». Αναφέρθηκε μάλιστα στην «σύγκρουση δύο απόψεων νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικής Ευρώπης» που διεξάγεται στο Ευρωκοινοβούλιο προσθέτοντας για το ασφαλιστικό πως «προσπαθούμε να εξευρωπαϊσουμε τα θέματα που συζητάμε».