«Δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν, παρά μόνο αν η ίδια το θελήσει», είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM.

Εξήγησε πως, σε περίπτωση που μία χώρα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις της για προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και τις αρχές της Σένγκεν για ελεύθερη μετακίνηση, τότε το συμβούλιο της Σένγκεν μπορεί να παίρνει απόφαση και να επαναφέρει τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για μια περίοδο.

«Το κάνουν πολλές χώρες και μόνες τους» προσέθεσε, αναφέροντας ενδεικτικά τη Γερμανία αλλά και την Αυστρία που έχουν προχωρήσει εκ νέου σε διασυνοριακούς ελέγχους, «εξ αιτίας των μεγάλων πιέσεων που δέχονται από τις προσφυγικές ροές».

Όσον αφορά τις αιτιάσεις για καθυστερήσεις εκ μέρους της χώρας μας στη φύλαξη των συνόρων και κυρίως για τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, ο κ.Αβραμόπουλος είπε πως «εδώ και πάρα πολύ καιρό, είχαμε πει ότι έπρεπε να έχουν πράγματι στηθεί αυτά τα hotspots», ωστόσο, σχετικά με την αρνητική έκθεση για τη χώρα μας, ανέφερε πως «παρόμοιες εκθέσεις για άλλα προβλήματα υπάρχουν και για άλλες χώρες».

Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε για την «εντός ολίγου καιρού μετατροπή τής Frontex στο πρώτο οργανωμένο πανευρωπαϊκό σώμα φύλαξης των συνόρων».

Τέλος, ο Επίτροπος αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η Κομισιόν έχει θέσει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πως ούτε και θα τεθεί, ενώ, για τις σχετικές δηλώσεις Σόιμπλε ανέφερε πως «οι υπουργοί των κρατών-μελών έχουν κάθε δικαίωμα ως πολιτικά πρόσωπα να διατυπώνουν τις απόψεις τους».