Μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέδωσε στους δανειστές πρόταση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με την οποία θα υπήρχε ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και θα προβλεπόταν ανώτατος φορολογικός συντελεστής 50%.

Η πρόταση αυτή απερρίφθη από τους δανειστές και ως προς τα δύο σκέλη της. Δηλαδή, τόσο για το ύψος του ανώτατου συντελεστή, όσο και για το γεγονός πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εντάσσονταν στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Η κυβερνητική πρόταση δεν προβλέπει την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, όπως έχει δεσμευτεί να πράξει μέσω του μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό, η θέσπιση ανώτερου συντελεστή 50% για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ συνεπάγεται αυτομάτως ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα φορολογούνται με συντελεστή 58%, ποσοστό το οποίο θεωρείται υψηλό από τους θεσμούς. 

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται πλέον ως εξής:

1. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα παραμείνει η σημερινή κλίμακα φορολόγησης, με την προσθήκη του ανώτατου συντελεστή 50% για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

2. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ισχύει η ίδια κλίμακα με τους μισθωτούς και τις συντάξεις, αλλά θα είναι ξεχωριστή. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία ή σύνταξη, αλλά και από ελεύθερο επάγγελμα, τα δύο εισοδήματα δεν θα προστίθενται, αλλά η επιβάρυνση θα είναι ξεχωριστή.

3. Για τα έσοδα από τα ενοίκια αναμένεται να εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση. Δηλαδή θα αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης για έσοδα έως 12.000 ευρώ από το 11% στο 13% και για έσοδα από 12.000 ευρώ και άνω από το 33% στο 35%. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει και τρίτο φορολογικό συντελεστή που θα κινείται στα επίπεδα του 40-45% και θα αφορά σε έσοδα άνω των 40.000 ευρώ.