Σύμφωνα με το BBC, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 29 ανθρώπους σήμερα, κυρίως σε περιοχές που επισκέπτονται οι παρατηρητές. Οι ακτιβιστές καλούν σε μαζικές διαδηλώσεις αύριο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ έξω από τέμενος στο προάστιο Ντούμα της πρωτεύουσας. Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι οι παρατηρητές έφταναν στο δημαρχείο όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών έξω από το τέμενος.

Δεκάδες τα θύματα

Κι άλλοι θάνατοι σημειώθηκαν στα προάστια της Δαμασκού Αρμπίν και Κιζουάχ, καθώς και στην Ιντλέμπ και τη Χάμα.

Εν τω μεταξύ, νέα ερωτήματα εγείρονται για τον επικεφαλής των παρατηρητών, στρατηγό Ντάμπι, που προκάλεσε χθες αντιδράσεις όταν είπε ότι δεν είδε «τίποτα τρομακτικό» στη Χομς.

Ο Σουδανός στρατηγός ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού για λογαριασμό του προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών υπό τον Ντάμπι «ήταν υπεύθυνη για την αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, «αναγκαστική εξαφάνιση» και βασανισμό πολλών ανθρώπων στο Σουδάν».

Χθες και προχθές, οι παρατηρητές επισκέφθηκαν τη Χομς, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, προκαλώντας αντιδράσεις σε μία συνοικία καθώς συνοδεύονταν από στρατιωτικό, με αποτέλεσμα να μην γίνουν δεκτοί από τους κατοίκους. Σε άλλη περιοχή, κάτοικοι τους φώναζαν ότι θέλουν διεθνή προστασία.