«Με αυτό το νομοσχέδιο εκφράζουμε και τα δύο», σημείωσε. Παράλληλα, απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση σε διάλογο προς τους αγρότες, τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμα «δεν μας έχουν πει τι θέλουν». Αναφερόμενος συνολικά στο κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας, έκανε λόγο για πόλεμο παραπληροφόρησης από τα κυρίαρχα μίντια
«Συμβαίνει πρώτη φορά μία κυβέρνηση που θέλει να συζητά με τον λαό, να αντιμετωπίζει την άρνηση εκείνων που φέρονται να εκδηλώνουν αιτήματα. Οι αγρότες δεν μας έχουν πει τι θέλουν. Αν θέλουν να μηδενίσουμε εντελώς την υπάρχουσα κατάσταση ως να μην υπάρχει, αυτό δεν είναι βάση διαλόγου», ανέφερε ο υφυπουργός.
Τόνισε ότι τα βασικότερα προβλήματα αφορούν κυρίως την ίδια την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς μόλις το 3,4% του ΑΕΠ διαμορφώνεται από τον ζωικό και φυτικό πλούτο της χώρας. «Είναι πολύ χαμηλά και θέλουμε να αυξηθεί με ανάπτυξη, η οποία θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Έξι δισ. προορίζονται για επιδοτήσεις στον αγροτικό κόσμο, στην αγροτική παραγωγή, χωρίς κυκλώματα και ιδιοτελείς σχέσεις των ημέτερων», σχολίασε.
Αναφερόμενος στη φοροδοτική ικανότητα των αγροτών, είπε ότι είναι ελάχιστη και ότι αντιστοιχεί περίπου στο 2,5% επί του συνόλου των Ελλήνων. «Αυτό είναι ελάχιστο και πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να οργανώσουμε τον ΟΓΑ σε τέτοια βάση, ώστε η αντιστοίχιση παροχών και εισφορών να ισοσκελιστεί», πρόσθεσε.
Αντιδρούν τα μεγάλα εισοδήματα
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «περπατάμε σε ναρκοθετημένο περιβάλλον», όμως δεν έχουμε καταφέρει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. «Τη στιγμή που η χώρα απειλείται με αποκλεισμό των συνόρων από την υπόλοιπη Ευρώπη, έρχονται οι έλληνες αγρότες και το κάνουν πράξη, εμποδίζοντας τη διέλευση».
Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, τόνισε ότι προωθεί την εθνική σύνταξη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, με μία εισφορά ελάχιστα μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που ούτως ή άλλως θα κληθούν να πληρώσουν.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αιτιολογεί τις κοινωνικές αντιδράσεις, ανέφερε ότι «δεν είναι ο κ. Σιδερόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λάρισας ο εκφραστής όλων των αγροτών», για να προσθέσει ότι «έχει περάσει πάνω από 1,5 μήνας και δεν έχουν έρθει να συζητήσουμε». «Κάποιοι από το μπλόκο του Προμαχώνα ζητούν να πέσει η κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι αίτημα που μπορούν να προβάλλουν οι αγρότες», τόνισε.
«Δεν θεωρούμε ότι όλοι οι αγρότες έχουν τέτοια άποψη. Αυτοί που έχουν κάθε συμφέρον να αντιτίθενται είναι εκείνοι που έχουν μεγάλα εισοδήματα», κατέληξε ο Τ. Πετρόπουλος.
Κάποιοι θέλουν ιδιωτικές ασφάλειες
Σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι κατά ένα τμήμα «ερωτοτροπεί ήδη με τις ιδιωτικές ασφάλειες». «Το ίδιο και ο Ευ. Βενιζέλος. Το ίδιο και το Ποτάμι», σχολίασε.
Παράλληλα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αποβάλλονται από την κοινωνική ασφάλιση εκείνοι που έχουν μικρά εισοδήματα. Νέοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες. «Είναι εντυπωσιακό πόσοι πολλοί επιστήμονες δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Καταβάλλοντας όλοι φόρους, θα έχουμε οφέλη για τους πιο αδύναμους οικονομικά», είπε.
Δεν έχουμε χρόνο
Το πρόβλημα είναι ότι θέτουμε όλα τα ζητήματα μαζί, επειδή δεν έχουμε χρόνο, σημείωσε στη συνέχεια, προειδοποιώντας ότι αν δεν δοθούν συντάξεις, η χώρα καταρρέει και ότι «οφείλουμε να προχωρήσουμε με ασφάλεια».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι «θέτει υγιείς βάσεις σε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπου όλοι ξεκινούν από το ίδιο επίπεδο», διευκρινίζοντας ότι «η σύνταξη και οι εισφορές θα είναι αναλογικές.
Προσφυγικό και μίντια
Ως προς το προσφυγικό, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ρυθμούς ανάπτυξης που θα επέτρεπαν να απορροφήσει περισσότερους πρόσφυγες, καθώς και ότι θα πρέπει να ασφαλιστούν όσοι ήδη εργάζονται στη χώρα.
Ενώ για τη στάση των ΜΜΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θυμάμαι να αγάπησαν αυτή την κυβέρνηση τα μέσα που κυριαρχούν στην ενημέρωση, οπότε δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση και η στάση τους για το Ασφαλιστικό».
Ο ΔΣΑ ήταν με το ΝΑΙ
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις από άλλες κοινωνικές ομάδες για το Ασφαλιστικό, χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: «Ο ΔΣΑ είχε βγάλει ψήφισμα υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Πώς μας λένε τώρα ότι θα βγει ο λογαριασμός στα ελλειμματικά Ταμεία;».
Παράλληλα, τόνισε ότι οι πόροι που εισέρχονταν στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης μειώθηκαν δραστικά. «Για να βάλουμε φραγμό στην κατηφόρα, λαμβάνουμε την ευθύνη να θέσουμε τις βάσεις για το μέλλον», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να φέρουμε το ρολόι πίσω. Το 2010 είχαμε πλεόνασμα στα Ταμεία κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ. Το παραλάβαμε με 3,5 δισ. έλλειμμα. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με όρους του παρελθόντος».
Όραμα σε συνθήκη ανάγκης
Ως προς τον ρόλο της κυβέρνησης, ανέφερε: «Διαχειριστή αναλαμβάνεις να βγάλεις με την ψήφο σου και έναν φορέα που μπορεί να δώσει όραμα και ανάπτυξη. Εμείς και τα δύο μπορούμε να τα εκφράσουμε. Και να διαχειριστούμε την κατάσταση, ώστε να μην έρθει η χώρα και ο λαός σε χειρότερη θέση και να εμπνεύσουμε όραμα για την αλλαγή. Το όραμα είναι αυτό το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που ξεκινά από ίδια αφετηρία για όλους. Βάζουμε δίκαιους κανόνες που θίγουν κάποιους, εκείνους που ήταν σε κατάσταση εύνοιας».
Εκτίμησε δε ότι «θα επικρατήσει η συνεννόηση και η λογική, γιατί είμαστε όλοι κάτω από μία συνθήκη ανάγκης, αναγνωρίζοντας τουλάχιστον το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας».
Να το δούμε με όρους πατριωτικούς
Αναφερόμενος σε δηλώσεις του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος, σημείωσε ότι «ο κ. Στουρνάρας λέει με τεχνοκρατικό τρόπο, κάτι που είναι αληθές: Η σύνταξη που καταβάλλεται σε σχέση με τους μισθούς και τα αποθεματικά, είναι σε επίπεδο υψηλό για τα τεχνοκρατικά δεδομένα ενός αναλυτή. Εμείς όμως λέμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2016 μπορεί να πάρει μπροστά».
«Πρέπει πρώτα όμως να συνεννοηθούμε μεταξύ μας», επανέλαβε. «Να το δούμε με όρους πατριωτικούς και εθνικούς και όχι με όρους ταξικούς που είναι άλλη, πιο ποιοτική συζήτηση, που πρέπει να κάνουμε. Ακόμα και το ότι κάποιοι θίγονται είναι μερίδιο συνεισφοράς και για τη δική τους ανάπτυξη αύριο», τόνισε.
«Πρέπει να σταματήσουν οι αγρότες να βαράνε άσφαιρα πυρά. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει την παραγωγική βάση της χώρας», πρόσθεσε.
Το ΔΝΤ θα ήθελε κατάργηση συντάξεων
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, ανέφερε ότι «οι δανειστές διαφοροποιούνται μεταξύ τους». «Διαρρέονται διάφορες σκέψεις από την πλευρά του ΔΝΤ, π.χ. για μείωση συντάξεων. Θα ήθελαν ακόμα και κατάργηση των συντάξεων και να υπάρξει ιδιωτική ασφάλεια», υποστήριξε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζητεί «από τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλευρό της». «Έχουμε συμφωνία και υποστήριξη, το ΔΝΤ διαφοροποιείται, αλλά αυτό που είναι συμφωνημένο, έχουμε την απαίτηση να τηρηθεί. Ζητούμε τα εγχώρια παπαγαλάκια να σταματήσουν να βοηθούν εκείνους που επιδιώκουν να μας στριμώξουν στη γωνία», ανέφερε.
Οι βουλευτές υφίστανται σκληρή βία
Ως προς τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «οι βουλευτές υφίστανται σκληρή βία, με σκοπό να καμφθούν και πρόσωπα», ενώ υποστήριξε ότι κάποιοι δέχονται απειλές ακόμα και για φυσική εξόντωση.
«Το φίδι που εκκολάπτεται μέσα σε όλα αυτά επιτίθεται. Δεν ταιριάζει να σηκώνει το κεφάλι η Αριστερά σε αυτή τη χώρα», σχολίασε.
«Σε αυτά τα ερείπια πρέπει να αρχίσουμε να χτίζουμε. Αυτή ήταν η μοίρα της Αριστεράς, να αναλαμβάνει ευθύνες στις δυσκολίες. Στις εύκολες καταστάσεις, οι διαχειριστές ήταν καβάλα στο άλογο», πρόσθεσε.
Για τους μετακλητούς, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δέχεται χυδαίες επιθέσεις που έχουν σκοπό να εξοντώσουν τα μέλη της ψυχολογικά και ηθικά. «Δεχόμαστε πολλών ειδών απειλές, που δεν γίνονται όλες γνωστές», είπε.
«Είπαν ότι έβαλα και τη σύζυγό μου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ, η οποία δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν είχαμε αντικειμενική ενημέρωση, οι πολίτες θα ήταν δίπλα μας», υποστήριξε.
Κλίμα παραπληροφόρησης
«Όλοι είναι στοιχισμένοι και εκτελούν συγκεκριμένες εντολές προκειμένου να μας στοχοποιήσουν. Δεν μας επιτρέπουν να μιλήσουμε. Έκαναν αντισυγκέντρωση στην Πάτρα, όπου πήγα να μιλήσω, κατά τα προ-δικτατορικά πρότυπα. Έγραψαν: 'αρνήθηκε τον διάλογο ο υπουργός'.
»Έχουμε ένα κλίμα παραπληροφόρησης, αποσταθεροποίησης της χώρας και αυτό είναι επίφοβο. Το όποιο πρόβλημα θα έχουμε, θα είναι αποτέλεσμα αυτού του κλίματος», κατέληξε ο υφυπουργός.