Το μαστίγιο κρατούν, μεταξύ άλλων, οι τέσσερις του Βίζεγκραντ, με τον σλοβάκο πρωθυπουργό να καλεί και εκείνος για «σχέδιο Β'» στο προσφυγικό, μετά τον ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν. 

Στην Πράγα, οι κυβερνήσεις Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας «τίμησαν» τη 25η επέτειο από τη σύσταση της Ομάδας του Βίζεγκραντ και προσκάλεσαν την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία να αντισταθούν επίσης στην υποδοχή προσφύγων.


Σχέδιο Β' από Ουγγαρία – Σλοβακία

Μέτα τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, που επανέλαβε πως η «πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό απέτυχε», πήρε τη σκυτάλη ο άλλος ηχηρότερος ηγέτης των τεσσάρων, ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο.

«Μιλήσαμε για σχέδιο Β' που αφορά τη διασφάλιση των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας» τόνισε ο Φίκο.

ΟΧΙ Σκοπίων σε μονομερείς λύσεις

 
Από την πλευρά των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ είπε πως η χώρα του «ζητά και αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μέρος της οποίας θα είναι και η Ελλάδα, καθώς τα Σκόπια δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμιστεί η Ελλάδα όλο το βάρος», σύμφωνα με το ελληνικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας για ανάγκη «ενιαίας και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής προσέγγισης και λύσης», ο Ιβάνοφ είπε πως τα Σκόπια δεν θα δεχτούν «μονομερείς λύσεις» σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και πρόσθεσε ότι από την ΠΓΔΜ «η οποία δεν είναι παρά μόνο υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., ζητείται να επωμισθεί ένα βάρος το οποίο μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ε.Ε. δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, όμως για να επωμιστεί το βάρος που ζητείται από αυτήν απαιτεί από την ΕΕ στήριξη σε πολιτικό επίπεδο, όπως και οικονομική βοήθεια.
 

«Δεν χρηματοδοτούμε φράχτες»

Η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας, διαμήνυσε από την πλευρά του τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση των «τεσσάρων του Βίζεγκραντ» με τις κυβερνήσεις ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, για να προωθήσουν την πρόταση αποκλεισμού των βόρειων συνόρων της χώρας.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Έρνστ Τόβε, ανέφερε εξάλλου: «Οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex».

Σύμφωνα με την ίδια, η Επιτροπή καλωσορίζει τη βοήθεια από κράτη-μέλη της ΕΕ προς την ΠΓΔΜ για να στηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ελλάδα.

Η Ερνστ Τόβε ανέφερε ότι επιπλέον 10 εκατ. ευρωπαϊκής βοήθειας έχουν δοθεί στην ΠΓΔΜ για να βελτιώσει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της και συγκεκριμένα για να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι και καλύτερη εποπτεία των συνόρων, καθώς και ταυτοποίηση και καταγραφή των υπηκόων τρίτων χωρών.

Η Έρνστ Τόβε τόνισε ότι η βοήθεια αυτή δεν χρηματοδοτεί το χτίσιμο κανενός φράχτη, γιατί όπως είπε, «το έργο της Επιτροπής στοχεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό τους».


Δεδομένη η απόφαση για κλείσιμο συνόρων


Παρά τις παρεμβάσεις της Κομισιόν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε δεδομένη την απόφαση από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να κλείσουν τα σύνορα.

«Θεωρώ δεδομένο ότι έχουν ήδη πάρει απόφαση κάποιες χώρες της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα, είναι ξεκάθαρο. Αν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ θα κινδυνεύαμε να έχουμε τεράστια ροή από τη μεριά της Τουρκίας και να μένανε για κάποιο πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εδώ», σημείωσε σε συνέντευξή του στο Star.

Ο Π. Καμμένος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να διεξάγονται κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αποσαφήνισε ότι τα Δωδεκάνησα δεν εξαιρούνται, ότι δεν υπάρχει «γκρίζα ζώνη», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η «μέση γραμμή» των συνόρων βάζει τα Ίμια στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κατέστησε εξίσου σαφές ότι οι επιχειρήσεις θα διεξάγονται εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας αντιστοίχως, ενώ σκοπός της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης είναι η προειδοποίηση και η επίβλεψη της προσπάθειας μετακίνησης από τα τουρκικά παράλια προς το Αιγαίο.

Τέλος, ότι τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής μεταναστών και προσφύγων είναι έτοιμα να λειτουργήσουν άμεσα, ενώ το πέμπτο στην Κω θα είναι έτοιμο σε πέντε ημέρες, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
 

«Να προχωρήσουμε όλοι μαζί»


«Οι κοινές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συντονισμένες δράσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τις αντιευρωπαϊκές φωνές που θεωρούν ότι τα προβλήματα αφορούν μόνο αυτούς που τα αντιμετωπίζουν, τονίζοντας πως στην ΕΕ κυριαρχούν δύο αντιλήψεις.

Ο Ντ.Τουσκ από την πλευρά του, τάχθηκε ανοιχτά κατά της πρότασης που εκφράζουν ορισμένες χώρες για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.