Ο K. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με την Άγκελα Μέρκελ, τον Μαριάνο Ραχόι και τον Πέντρο Πάσος Κοέλιο, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόσεφ Ντολ, τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοσταφτ και τους Επιτρόπους Πιερ Μοσχοβισί, Γιούρι Κατάινεν, Κορίνα Κρέτου, Χρήστο Στυλιανίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Είναι η επίσημη πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ.
Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για την κατάσταση στη χώρα και για τις δικές του θέσεις.
Παραινέσεις για στήριξη μνημονίου
Κρίσιμο θεωρείται πάντως αν θα δεχτεί παραινέσεις από τους ομοϊδεάτες του να στηρίξει την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, αλλά και της πολιτικής στο προσφυγικό, ακόμα και αν αυτό σημαίνει συναίνεση και συμφωνία με την κυβέρνηση σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Παρόμοιες παραινέσεις είχε δεχτεί και ο Αντώνης Σαμαράς όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση, αλλά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά τη σύντομη περίοδο που ήταν στην ηγεσία του κόμματος.
«Η ΝΔ έχει τις δικές της σαφείς δημοσιοποιημένες θέσεις και με αυτές συμμετέχει στον διάλογο με όλους τους ηγέτες. Έχουμε σαφείς θέσεις και αντιλήψεις», δήλωνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο Κ. Μητσοτάκης πάντως αναμένεται να διαβεβαιώσει του συνομιλητές του ότι τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της χώρας, αν και θα επιμείνει ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να ενισχυθεί για να περάσει σε φάση ανάπτυξης.
Τήρηση δεσμεύσεων
Σχετικά με το προσφυγικό, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να εκφράσει την συμφωνία ως προς το ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, θα υποστηρίξει όμως ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί, ενώ θα θέσει και τις ευθύνες της Τουρκίας και την ανάγκη να ασκηθεί πίεση για να καλύψει τις δικές της υποχρεώσεις.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Πρακτορείο» ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Η πρώτη και κύρια ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Εμείς, όπως πάντα, θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, με νηφαλιότητα, αλλά και ανυποχώρητη αποφασιστικότητα. Το μήνυμά μου είναι σαφές: Θα προστατεύσουμε τον άνθρωπο, αλλά και την ασφάλειά μας. Τα νερά του Αιγαίου δεν θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ούτε και προσβολή για τον πολιτισμό μας, που έχει στο κέντρο του το σεβασμό στον άνθρωπο».