Ήδη έκλεισαν τα Τέμπη , προκαλώντας μάλιστα και τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων που κινούταν ελεύθερα στην εθνική οδό. Επιπλέον, αποφασίστηκε να κλείσει και η γέφυρα του Στομίου στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν τη στάση τους ως απάντηση στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από την Τρίτη αποφασίστηκε η δημιουργία νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ που δεν προσφέρεται για σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να προκληθεί γενικό  κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ.

Έντονα δυσαρεστημένος ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δήλωσε πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».

«Όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας και όπως φαίνεται, οι αποφάσεις που εκτελεί είναι καθαρά μνημονίου και τρόικας» δήλωσε.

«Εμμένουμε στις αρχικές θέσεις»

Στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, ο συντονιστής, Δημήτρης Μόσχος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και ζητάμε να αποσυρθούν τα σχέδια για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό, αλλά και να ληφθούν μέτρα προς τη μείωση του κόστους παραγωγής, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο πρωτογενής τομέας θα αφανιστεί, ιδίως οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «παραμένουμε με το βλέμμα καρφωμένο στις εξελίξεις στις επόμενες μέρες, ενώ αναμένουμε και το κείμενο 25 σημείων που θα δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα».

Ως «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά» χαρακτήρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, τη στάση και θέση της κυβέρνησης και αγροτών.

«Απογοητευμένος» με την εξέλιξη που είχε ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, δήλωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του δήμου Αλεξανδρείας, Παναγιώτης Μεσσαλάς, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο Νησελίου Ημαθίας.


ΟΧΙ από την Αντιπολίτευση

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός έδειξε σήμερα ότι επιθυμεί το οριστικό διαζύγιο με τους αγρότες. Για τα προβλήματα που ο ίδιος με την πολιτική του δημιούργησε, περιορίστηκε ξανά σε προεκλογικού τύπου υποσχέσεις, χωρίς περιεχόμενο. Έτσι ούτε ο Αγροτικός κόσμος θα επιβιώσει, ούτε η χώρα θα προχωρήσει.»

Το ΚΚΕ σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν ελιγμό κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος.

«Είναι μέτρα που δεν δίνουν διέξοδο στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Αρμόδιο να απαντήσει σε ένα προς ένα τα μέτρα είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που εκφράζει τις ανάγκες όχι των εύπορων, αλλά των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων των αγροτών».

Η Λαϊκή Ενότητα τόνισε: «Άνθρακες το αποτέλεσμα της πολυδιαφημισμένης και πολύωρης συνάντησης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των 39 μπλόκων, οι οποίοι προσέτρεξαν σήμερα στο Μαξίμου. Οι αγρότες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα 'του προσχηματικού 'διαλόγου διαρκείας', αλλά να εντείνουν τον αγώνα τους και να τον συνδέσουν ακόμα περισσότερο με τον συνολικό αγώνα για την ακύρωση των μνημονίων».

Τσίπρας: Το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει

Τη Δευτέρα, υποδεχόμενος ο πρωθυπουργός τους εκπροσώπους των αγροτών, έκανε λόγο για καλή βάση για διάλογο, αναφερόμενος στην κυβερνητική πρόταση.
 
«Το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

 
«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό», πρόσθεσε ο Α. Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Θ. Βασιλόπουλος, κατήγγειλε αποκλεισμό από τη συζήτηση που διεξάγεται στο Μαξίμου. «Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν θέλει το διάλογο» τόνισε, λέγοντας πως δεν τους επετράπη η είσοδος στο Μέγαρο Μαξίμου. 

 

«Παραβίαση δικαιωμάτων»


Σε καταγγελίες προχώρησαν και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. «Καταγγέλλουμε τη σημερινή συνάντηση γιατί κατάφορα παραβιάζονται τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Αυτά τα περιμέναμε από άλλα καθεστώτα, και από αλλού μας ήρθαν», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Στις παραπάνω καταγγελίες η κυβέρνηση απαντά πως αρνητική ήταν στη συμμετοχή ενός μόνο ανθρώπου, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής.

Από τη συνάντηση απείχαν οι εκπρόσωποι αγροτών από μπλόκα της Νίκαιας, του Προμαχώνα και των Μαλγάρων που ζητούν ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό αύριο, Τρίτη. Ωστόσο, από τη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη την Κυριακή, προκύπτει πως το ραντεβού με τα μπλόκα ήταν για τη Δευτέρα. Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι εδώ σήμερα, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.
 

Η κυβερνητική πρόταση

Εντωμεταξύ, τα μέτρα που πρότεινε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση στο Μαξίμου ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μεταξύ αυτών είναι πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών, καθώς και θέσπιση του εργόσημου.

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, είναι:

Για το ασφαλιστικό:
1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:
5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Επίσης, η κυβέρνηση αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που στοχεύουν στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
10. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.
14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.
15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.
16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
17. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.
18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,
20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.
24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Προς κλιμάκωση σε Προμαχώνα και Εξοχή

Πάντως, απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έλαβαν οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα, το απόγευμα της Δευτέρας, με κλείσιμο του τελωνείου, ενώ αποφάσεις αναμένονταν για το τελωνείο Εξοχής.