Αναλυτικά, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι έγινε δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος που είχε η Ελλάδα με το ΔΝΤ και το οποίο είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου 2, το 2012.

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου μπαίνουν στα βαθιά για το ύψος του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, το οποίο εκτιμάται σε 9 δισ. ευρώ από την πλευρά του Ταμείου.

«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών» σημειώνει από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα Αντρέας Αντριάνο.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα θα εξέπνεε ούτως ή άλλως στο τέλος Μαρτίου του 2016, ενώ η κυβέρνηση με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο.

Κίνδυνος αυστηροποίησης δεσμεύσεων

Αν υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές μνημόνιο που ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και το οποίο θα πρέπει να «ταιριάξει» με το κείμενο της Κομισιόν (MoU) όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.

Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί, η πλήρης σύνταξη Μνημονίου από την πλευρά του ΔΝΤ (MEFP) «συμπαρασύρει» σε πιο αυστηρές και λεπτομερείς δεσμεύσεις και το αντίστοιχο Μνημόνιο των Ευρωπαίων (MoU).