To ΤhePressProject είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης

Αυτό είναι ένα από τα αμέτρητα ίχνη που αφήνουν πίσω τους άνθρωποι όπως ο Τόνι, που συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες, ομάδες ή οργανώσεις, παρεμβαίνουν και αλλάζουν τις ζωές ανθρώπων, ειδικά σε συνθήκες που δημιουργούν ραγδαίες αλλαγές όπως η προσφυγική κρίση.

2016. 26 με 28 Φεβρουαρίου, Αθήνα. 30 επιλεγμένες οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Basmeh & Zeitooneh μέλος της οποίας είναι ο Τόνι, παρουσιάζονται στα πλαίσια του DOME EVENT μαζί με μαρτυρίες και ντοκουμέντα από τα ίχνη που αφήνουν.

Το DOME EVENT, μία διεθνής διοργάνωση της plays2place productions που σκοπό έχει να προβάλει και να αναδείξει ανθρώπους, ιστορίες και πρωτοβουλίες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, πραγματοποιείται για πρώτη φορά και θα παρουσιάσει πέντε διαφορετικές δράσεις σε πέντε διαφορετικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας με θεματική το προσφυγικό ζήτημα.


DOME Forum

1ο Διεθνές  Forum Αλληλεγγύης για το προσφυγικό ζήτημα
“Solidarity with/by the Refugees”
Παρασκευή 26 & Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16
Οι εγγραφές ξεκινούν στις 10.00

Στο πλαίσιο του Dome Event, η plays2place productions συνεργάζεται με το Goethe Institut Athen και το Cultural Innovators Network και παρουσιάζει το DOME Forum, το 1ο Διεθνές Forum Αλληλεγγύης για το προσφυγικό ζήτημα.
Στο DOME Forum, 30 επιλεγμένες οργανώσεις και άτυπα δίκτυα πολιτών από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με ενεργή δράση στο προσφυγικό ζήτημα, θα παραβρεθούν για δύο ημέρες στο Goethe Institut Athen, για να διασυνδεθούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να ενημερώσουν το κοινό για τις δραστηριότητές τους.

Ανάμεσά τους, θα παραστούν στο DOME Forum:

  • οργανώσεις που δρουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου της προσφυγικής κρίσης διασώζοντας ανθρώπινες ζωές, παρέχοντας επείγουσα ιατρική βοήθεια, ρούχα, σίτιση και προσωρινό κατάλυμα, όπως οι ελληνικές «Αγκαλιά» της Λέσβου, το Κίνημα Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης Ειδομένης, η Μετάδραση, η Legis από την ΠΓΔΜ, η επιχείρηση διασώσεων Sea Watch,
  • οργανώσεις που ιδρύθηκαν στη Συρία και δρουν ακόμα εκεί, όπως το 15th Garden, το πρώτο δίκτυο για την επισιτιστική ισότητα των Σύρων εν καιρώ πολέμου, το Free Teachers and Pupils of Saraqeb, που ιδρύθηκε για να εξασφαλίσει την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση στις κατεστραμένες πόλεις της Συρίας και το Planet Syria, ένα δίκτυο περισσότερων από 100 ομάδων από τη Συρία ενάντια στη βία και τον εξτρεμισμό, αλλά και οργανώσεις από τη Συρία που ακολούθησαν την προσφυγική οδό και λειτουργούν τώρα στους προσφυγικούς καταυλισμούς άλλων χωρών, όπως το Syria Bright Future, μια οργάνωση που ασχολείται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας παιδιών με μετα-τραυματικό σοκ λόγω του πολέμου,
  • οργανώσεις και παρατηρήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποσκοπούν στη διαφύλαξη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την τήρηση των διεθνών συμβάσεων και τη νομική υποστήριξη των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, όπως η ProAsyl, το Open Migration, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες,
  • οργανώσεις που δρουν για την εργασιακή και εκπαιδευτική υποστήριξη των προσφύγων, όπως το Workeer, ο πρώτος «πίνακας» ευρέσεως εργασίας για πρόσφυγες στη Γερμανία, η Basmeh & Zeitooneh, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει την εργασιακή κατάρτιση γυναικών και παιδιών στον προσφυγικό καταυλισμό Σατίλα στο Λίβανο, η Cucula που αποτελεί ταυτόχρονα ένα εργαστήριο και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες στη Γερμανία και το Kiron University, που παρέχει στους πρόσφυγες πρόσβαση σε κορυφαία εκπαιδευτικά προγράμματα και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο,
  • οργανώσεις που δρουν για την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπως οι Refugees Welcome, που παρέχουν στέγη  σε πρόσφυγες μέσω της συγκατοίκησης, το Uber Den Tellerand Kochen, μια συλλογική κουζίνα για / από πρόσφυγες στη Γερμανία, το Die Gaertnerei, μια κοινότητα που εξερευνά νέους τρόπους συνύπαρξης με τους πρόσφυγες στην πόλη του Βερολίνου, παρέχοντας ένα χώρο δημιουργικών συναντήσεων και κοινωνικών αλλαγών, η ελληνική πρωτοβουλία Solomon, που υπό τη μορφή ενός περιοδικού προωθεί την ελευθερία έκφρασης, μιας και οι αρθρογραφοι της είναι κυρίως μετανάστες και πρόσφυγες και η επίσης ελληνική πρωτοβουλία Station Athens, ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι για νέους μετανάστες και πρόσφυγες με έδρα το Μεταξουργείο.


DOME Experience

“Traces”
Μια παράσταση – εγκατάσταση ντοκιμαντέρ
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου – Κυριακή 6 Μαρτίου 2016
Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας
Ώρες λειτουργίας: 19.00 – 23.00

Στο πλαίσιο του Dome Event, η plays2place productions σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 OMONOIA και σε συμπαραγωγή με τον Πολιτιστικό Χώρο Συνεργείο, παρουσιάζουν το DOME Experience σε δραματουργία και σκηνοθεσία Μάρθας Μπουζιούρη και Γιολάντας Μαρκοπούλου.

Τι σημαίνει προσφυγική κρίση; Πώς κατανοούμε αυτό που βιώνουμε ως άνθρωποι, ως ανθρωπότητα, και πώς θα εγγραφεί στη συλλογική μας μνήμη σε 5, 10, 100 χρόνια από τώρα;

Μέσα από μία υβριδική μείξη από εικόνες, ήχους, ιστορίες, μαρτυρίες, ντοκουμέντα, αληθινούς ανθρώπους, η οποία ακολουθεί τα πραγματικά σημεία της προσφυγικής διαδρομής (χώρες προέλευσης, χώρες διέλευσης, χώρες προορισμού, και όλα τα σύνορα ανάμεσά τους), δημιουργείται μία μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την ελεύθερη περιήγηση σε ένα ξεχωριστό μουσείο, την αμεσότητα μιας θεατρικής παράστασης και τη δύναμη ενός ντοκιμαντέρ.

Η περιήγηση αυτή αποτελεί μια απόπειρα συλλογικής καταγραφής της σύγχρονης προσφυγικής εμπειρίας μέσα από τη σκοπιά των ανθρώπων που κατοικούν, στιγμιαία, προσωρινά ή μόνιμα, και από διαφορετική θέση, διαφορετικά σημεία του προσφυγικού ταξιδιού.

Η εμπειρία αυτή παίρνει ζωή στο χώρο ενός πρώην ξενοδοχείου, ο οποίος αποτελεί τον τόπο εκείνο που αιχμαλωτίζει και συσσωρεύει στο εσωτερικό του την αύρα και τις ιστορίες των ενοίκων του, παρόντων και παρελθόντων. Σε ένα τέτοιο συμβολικό χώρο, μέσα στα άδεια κελύφη-δωμάτιά του, ζωντανεύουν τόποι και σημεία της προσφυγικής διαδρομής.

Μέσα εκεί, εκτός από εκθέματα-ντοκουμέντα όπως προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, μαρτυρίες, ιστορικά έγγραφα, συναντάμε κι ανθρώπους στον πραγματικό τους ρόλο, συλλαμβάνοντας και αποτυπώνοντας μια ιστορική στιγμή, μια ιστορική μετάβαση, τη στιγμή που συντελείται, ενόσω ακόμα συμβαίνει.


DOME Discussion

“A Home To Share”
Μια ανοιχτή συζήτηση για την εμπειρία της συγκατοίκησης με πρόσφυγες
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016
Πειραματική Σκηνή -1, Εθνικό Θέατρο, Πανεπιστημίου 48
Ώρα έναρξης: 17.30

Στο πλαίσιο του DOME Event, η plays2place productions σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, Πειραματική Σκηνή -1, παρουσιάζει το DOME Discussion.

Το DOME Discussion, προσκαλεί το κοινό της Αθήνας στην ανοιχτή συζήτηση «A Home To Share” για την εμπειρία της συγκατοίκησης με πρόσφυγες μέσα από την πρωτοβουλία Refugees Welcome. Οι Refugees Welcome ξεκίνησαν από τη Γερμανία και έχουν πλέον επεκταθεί σε πολλές ακόμα χώρες της Ευρώπης (όπως Ελλάδα, Αυστρία, Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία κ.α.). Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει την ιδέα φιλοξενίας προσφύγων σε σπίτια οικογενειών, νέων ή φοιτητών με τη μορφή συγκατοίκησης, αντί της στέγασής τους σε κέντρα υποδοχής.

Μια τέτοια μεικτή οικογένεια, που αποτελείται από ένα ζευγάρι Ισπανών και τον συγκάτοικό τους πρόσφυγα από τη Συρία, επισκέπτεται την Αθήνα για να μοιραστεί την εμπειρία της με το ελληνικό κοινό και να συζητήσει μαζί του, δίνοντας ένα ζωντανό παράδειγμα του τι σημαίνει φιλοξενία και συνύπαρξη, και διαλύοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις.


DOME Masterclass

“A Stage in the Jungle”
Ένα masterclass για τη λειτουργία του θεάτρου σε ένα προσφυγικό καταυλισμό
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016
Πολιτιστικός Χώρος Συνεργείο, Λεωνίδου 15
Ώρα έναρξης: 12.00
Στο πλαίσιο του DOME Event και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Χώρο Συνεργείο παρουσιάζεται το DOME Masterclass.
Για το DOME Masterclass, επισκέπτεται την Αθήνα η πρωτοβουλία Good Chance Calais με σκοπό να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τη χρήση και εφαρμογή θεατρικών μεθόδων στο χώρο ενός προσφυγικού καταυλισμού.
Το Good Chance Calais είναι ένα προσωρινό θέατρο στον καταυλισμό του Καλαί στη Γαλλία (κοντά στα σύνορα με την Μεγάλη Βρετανία), όπου προσφέρει εργαστήρια και εκδηλώσεις στους πρόσφυγες και δημιουργεί μαζί τους παραστάσεις. Υποδέχεται καλλιτέχνες και θιάσους από όλο τον κόσμο είτε για να δώσουν παραστάσεις είτε για να παραμείνουν και να εργαστούν στον καταυλισμό για μικρό χρονικό διάστημα. Είναι πάντα ανοιχτό σε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν μαζί τους και να ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να μοιραστούν την ιστορία τους μέσα από το θέατρο και τις τέχνες.


DOME Feast

“Sounds and Flavors”
Η γιορτή λήξης του Dome Event
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα Νέοι Φούρνοι, Πειραιώς 100
Ώρα έναρξης: 14.30

Στο πλαίσιο του DOME Event, η plays2place productions σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», παρουσιάζει το DOME Feast και προσκαλεί τους πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, μαζί με τις μεταναστευτικές κοινότητες της Αθήνας, τoυς διεθνείς προσκεκλημένους και το κοινό, σε μια γιορτή με συλλογική κουζίνα και μουσικές από κάθε μεριά του κόσμου. Άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων και με διαφορετικές πολιτισμικές προσλαμβάνουσες, θα βρεθούν μαζί, θα μαγειρέψουν, θα χορέψουν, θα γιορτάσουν το κλείσιμο του Dome Event, και θα ορίσουν την επόμενη συνάντηση.

https://youtube.com/watch?v=oKEkSOATCag%3Fautoplay%3D1