Το Παρίσι ζήτησε άμεσα να συγκληθεί άμεσα η ομάδα εργασίας των ξένων δυνάμεων για την επιτήρηση της παύσης πυρός στη Συρία, μετά από αναφορές για παραβίασή της με πλήγματα σε βάρος ομάδων της αντιπολίτευσης.

Χθες, η Ρωσία ανέφερε πως η εκεχειρία βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ ο συριακός στρατός έχει ανακαταλάβει την οδική αρτηρία προς το Χαλέπι.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό ανέφερε τη Δευτέρα, μιλώντας από τον ΟΗΕ στη Γενεύη, πως υπάρχουν αναφορές για παραβιάση της παύσης πυρός σε ζώνες που ελέγχουν μετριοπαθείς ομάδες της αντιπολίτευσης.

Ζήτησε την «άμεση σύγκληση» της ομάδας εργασίας στην οποία έχουν συμφωνήσει οι ξένες δυνάμεις για την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε αρχικά επιτευχθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται πως από τη συμφωνία, έχουν εξαιρεθεί οι τρομοκρατικές ομάδες, ISIS και Αλ-Νούσρα (παρακλάδι της Αλ-Καίντα).

Στέλεχος της ομάδας της αντιπολίτευσης δήλωσε πως «η παύση πυρός είναι εύθραυστη εξαιτίας των κυβερνητικών επιθέσεων. «Έχουμε εναλλακτικές για να προστατεύσουμε το λαό μας εάν δεν μπορεί να το κάνει η διεθνής κοινότητα», συνέχισε, όπως μεταδίδει το Reuters, λέγοντας πως η παύση πυρός «κατέρρευσε πριν ακόμη ξεκινήσει» και ότι «δεν διαπιστώνει ενδείξεις πως προετοιμάζεται έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες».

Ρωσία: Χερσαία επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία θα διέλυε κάθε εκεχειρία

Η Ρωσία εξέφρασε ανησυχίες για τουρκικές στρατιωτικές προετοιμασίες κοντά στα σύνορα με τη Συρία, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος θα κατάφερε ένα συντριπτικό πλήγμα στην εκεχειρία.

Η Άγκυρα πλήττει κουρδικές θέσεις στην στη βόρεια Συρία, των ελεγχόμενων από Κούρδους της Συρίας Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ τόνισε τη Δευτέρα ότι «δυστυχώς οι Τούρκοι συνάδελφοί μας δεν έχουν εγκαταλείψει τα χτυπήματα στη μεθόριο με τη Συρία».