Σε συνέντευξή του στον τηλεσταθμό Star και τον Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ της Δευτέρας, εκτίμησε ότι αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί, ακόμα και με το ΝΑΤΟ δεν θα έχουμε ουσιαστική μείωση των προσφυγικών ροών.
Υπογράμμισε δε ότι η άποψη περί εξόδου από τη Σένγκεν που ακούγεται από ορισμένους, σημαίνει de facto περιθωριοποίηση της χώρας και κλειστά σύνορα.
Το χαρτί του βέτο
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να παίξει το χαρτί του βέτο στην κρίσιμη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό χρησιμοποιήθηκε και στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, όπου επιφυλάχθηκε να συνυπογράψει τα συμπεράσματα σε σχέση με τι θα έμπαινε για το προσφυγικό. «Κάθε εργαλείο έχει σημασία πώς θα το χρησιμοποιήσεις», είπε.
Ερωτηθείς αν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει τον ρόλο, «συναίνεσης» για βέτο εν όψει της Συνόδου Κορυφής, ο Α. Τσίπρας απάντησε ότι η συζήτηση στο Προεδρικό Mέγαρο την Παρασκευή δεν θα είναι άσπρο μαύρο.
Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα –είπε. Αυτό που θα προσπαθήσουμε, είναι να ληφθεί στη Σύνοδο η καλύτερη δυνατή απόφαση με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αυτή δεν μπορεί να εξαντλείται σε μία απλή δήλωση υποστήριξης προς την Ελλάδα. Θα πρέπει τα βάρη να μοιραστούν.
«Σταματήστε να καταστροφολογείτε»
Σχετικά με την απαγόρευση εισόδου των δημοσιογράφων στα hot spots και την παρατήρηση τι θα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ αν αυτή ήταν απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι δεν βοηθά τη χώρα να διαφημίζουμε σε πρωτοσέλιδους τίτλους και εφημερίδες που διαβάζουν στο εξωτερικό ότι κινδυνεύει ο τουρισμός. Φέτος πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών, ανέφερε.
«Να σταματήσετε να καταστροφολογείτε», είπε απευθυνόμενος συνολικά σε όλες τις πλευρές σχετικά με την απαγόρευση εισόδου των δημοσιογράφων στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων.
«Φταίει το ΔΝΤ»
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός επέρριψε τις ευθύνες για την καθυστέρηση στο ΔΝΤ το οποίο, όπως είπε, έχει διαφορετική εκτίμηση η οποία δεν μπορεί να βασιστεί σε κάποια δεδομένα.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη και δεν υπάρχει κανένα κανένας φόβος, ούτε κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων.
Για εμάς -πρόσθεσε ο Α. Τσίπρας- ο δύσκολος κάβος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Κλείνω τα αυτιά μου σε σειρήνες και το μόνο που με απασχολεί είναι να φύγει η χώρα από αυτήν την περιπέτεια, χωρίς να έχουμε διαρρήξει την κοινωνική συνοχή και χωρίς να έχουμε ενδώσει σε παράλογες απαιτήσεις» δήλωσε.
«Η αξιολόγηση θα κλείσει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός γιατί όπως παρατήρησε έχουμε όλη την Ευρώπη να εγκρίνει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων.
Υπάρχει εγγενές πρόβλημα, ότι υπάρχει το ΔΝΤ το οποίο έχει του δικούς τους κανόνες και εκτιμήσεις. «Αυτό που και εγώ και όλοι οι Ευρωπαίοι πιστεύω συνειδοτοποιούν είναι ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή του Ταμείου στον ρεαλισμό για να προχωρήσουμε» τόνισε.
Ο Α. Τσίπρας είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει επίσης συμψηφισμός με το προσφυγικό. «Η συμφωνία θα τηρηθεί. Όμως η προσφυγική κρίση εκ των πραγμάτων θέτει σε διαφορετικό πλαίσιο τα πράγματα» τόνισε.
Οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης -συμπλήρωσε- θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στο Ταμείο ότι ή συμφωνεί με το πρόγραμμα και μένει έχοντας ρεαλιστικές απαιτήσεις, ή δεν συμφωνεί και αποχωρεί.
Προστασία χαμηλών συντάξεων
Για το ασφαλιστικό, ο Α. Τσίπρας είπε ότι θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευτούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατλα 35% κατά μέσο όρο. Έξηντα μέρες τώρα -πρόσθεσε- είναι οι πρότασεις μας στο ασφαλιστικό, δεν έχουν οι θεσμοί θέσει επίσημα ζήτημα μείωσης συντάξεων.
Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε πάντως την υιοθέτηση κάποιου πλαφόν για τις μεγάλες συντάξεις. Είπε όμως ότι έγνοια της κυβέρνησης είναι να προστατευτεί η πλειοψηφία των συνταξιούχων με χαμηλές συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, είπε ότι η συμφωνία του Ιουλίου υποχρεώνει να εναρμονίσουμε τη φορολογία των αγροτών με τη φορολογία των υπολοίπων, ενώ γίνονται αλλαγές και στη φορολογία των υπολοίπων. Αυτή η μεταρρύθμιση, είπε, έχει συμφωνηθεί στα τεχνικά κλιμάκια «γιατί έχει λογική δικαιοσύνης, όπως και στο ασφαλιστικό».
Πάσχα με «ανάσταση της οικονομίας»
Ερωτηθείς πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι μετά την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει καλύτερη εικόνα. Διατύπωσε όμως την προσωπική του εκτίμηση ότι το κλιμάκιο των Θεσμών θα επιστρέψει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και τα κρίσιμα νομοσχέδια θα περάσουν μέσα στο Μάρτιο. «Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.
Ως προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτήρισε ανοησίες όσα αναφέρει για το δημοψήφισμα. Δέχομαι κριτική -είπε- αν έκανα σωστή ή όχι διαπραγμάτευση, δεν δέχομαι όμως κριτική επί ηθικού πεδίου. Χαρακτήρισε δε «απολύτως ανόητη» την κριτική του Γ. Βαρουφάκη ότι το Μαξίμου ήθελε να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα. Παραδέχτηκε δε ότι «έκανα και λάθη στις επιλογές συνεργατών μου».
«Πιέζουν τον Μητσοτάκη για εξελίξεις»
O Α. Τσίπρας απάντησε ότι η συνεννόηση στα εθνικά θέματα δεν παζαρεύεται με ομερτά στα υπόλοιπα θέματα, όπως για παράδειγμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο ελληνικός λαός -είπε- απεφάνθη τον Σεπτέμβριο, έδωσε κυβέρνηση και πρωθυπουργό και θέλει σταθερότητα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη συμφώνησαν σε πρόσφατη συνάντησή τους σε προσπάθεια αλλαγής εκλογικού νόμου και ύπαρξη συνταγματικής ρήτρας για την πολιτική σταθερότητα. Φαίνεται -πρόσθεσε- ότι κάποιοι τώρα πιέζουν τον Κ. Μητσοτάκη για να έχουμε πολιτικές εξελίξεις σύντομα.
«Η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμη 3,5 χρόνια. Αυτά είναι κρίσιμα για τον τόπο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν την εξουσία 40 χρόνια. Ας μας αφήσουν να δοκιμαστούμε και στην ηρεμία, στην μπουνάτσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.