Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέλη προβλέπει για το ΝΑΤΟ «παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση» της κατάστασης που επικρατεί ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια.
 
Ως προς το γεγονός με τη Γερμανίδα υπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για «απαράδεκτες αιτιάσεις της Τουρκίας» και συμπλήρωσε ότι «εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, στο μυαλό μας δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».
 
«Μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα με τους πρόσφυγες προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης, να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Εν συνεχεία, ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι η ταυτοποίηση των προσφύγων γίνεται στα κέντρα πρώτης υποδοχής και συμπλήρωσε ότι το 95% των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες. 
 
Το ποσοστό αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σύμφωνα με τη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συμμετείχε στην εκπομπή, και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, μιλώντας για ανικανότητα και άρνηση της πραγματικότητας. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη και η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει αποτύχει. 
 
«Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και βρισκόμαστε με μία Τουρκία που αμφισβητεί το σύνολο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής της ΝΔ. «Εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να οργανωθεί, να δημιουργήσει τις προδιαγραφές για να προφυλάξει τον ελληνικό λαό, θα βρεθεί σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση τις επόμενες ημέρες», πιστεύει η Ν. Μπακογιάννη.