Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας, Yin Weimin, απέφυγε να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα των συγκεκριμένων απολύσεων ωστόσο διευκρίνισε πως από τον αριθμό του 1,8 εκατ. εργαζομένων, το 1,3 εκατ. θα προέρχεται από τη βιομηχανία άνθρακα και οι υπόλοιποι 500.000 από εκείνον του χάλυβα.
Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης
«Πρόκειται [στην πραγματικότητα] για μια ανακατανομή/επανατοποθέτηση των συνολικά 1,8 εκατ. εργαζομένων» είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα για το οποίο ωστόσο η κυβέρνηση είναι σίγουρη πως θα πετύχει».
Την ίδια στιγμή, ανώτατοι πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας δήλωσαν πως η κεντρική κυβέρνηση θα διαθέσει το ποσόν των 10 δισ. γουάν (περίπου 1,4 δισ. ευρώ) με τα οποία θα καλυφθούν οι ανάγκες του τεράστιου αριθμού των απολυμένων μέχρι να βρεθούν νέες θέσεις εργασίας γι' αυτούς ενώ παράλληλα ισχυρίζονται πως ο τομέας κοινωνικής απασχόλησης έχει δημιουργήσει νέες θέσεις προκειμένου να βοηθηθεί μέρος όσων χάσουν τις δουλειές τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η Κίνα προβαίνει σε μιας τόσο μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση του εργατικού της δυναμικού, κάτι στο οποίο φέρεται να αναγκάζεται να προχωρήσει κάτω από το βάρος της επιβράδυνσης της οικονομικής της ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας για το 2015 έφτασε μετά βίας το 6,9%, ένα ποσοστό που τη φέρνει στα χειρότερα σημεία της τελευταίας 25ετίας, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η επιβράδυνσή της μέσα στο 2016 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
«Η οικονομία μας αντιμετωπίζει σχετικά μεγάλες καθοδικές πιέσεις και ορισμένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παραγωγή και τη λειτουργία τους, η οποία θα οδηγήσει σε ανεπαρκή απασχόληση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος υπουργός, προσθέτοντας πως οι απόφοιτοι των σχολών και αυτού του έτους θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την αγορά εργασίας.