O J Edgar Hoover ήταν ένα φαινόμενο. Πρώτος διευθυντής του FBI, παρέμεινε στο συγκεκριμένο πόστο επί 48 χρόνια (από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το θάνατό του το 1971) και κατέφερε να συγκεντρώσει τρομερή εξουσία. «Ένας εκ τω γιγάντων… εθνικό σύμβολο κουράγιου, πατριωτισμού, ειλικρίνειας και ακεραιότητας», δήλωνε δημοσίως ο πρόεδρος Nixon μετά τον θάνατό του – ενώ μακριά από τη δημοσιότητα μιλούσε απλώς για έναν «μαλάκα» (…)

O Hoover μπήκε στο FBI την πρώτη περίοδο «κομουνιστικής απειλής» που πέρασαν οι ΗΠΑ. Δεν έγινε ποτέ μέλος κόμματος και γενικώς δήλωνε απολιτίκ, παρότι σε μικρότερους κύκλους είχε παραδεχτεί ότι ήταν υποστηρικτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η υπερβολική δημοσιότητα που τον ακολουθούσε ήταν –εν μέρει τουλάχιστον- δικαιολογημένη. «Καθάρισε» μια υπηρεσία που ήταν διαβόητη για τη διαφθορά και την αναποτελεσματικότητά της και υπήρξε ανανεωτής σε μια περίοδο μεγάλης αποδιοργάνωσης (…)

Το πιο σημαντικό στοιχείο σχετικά με τη σεξουαλικότητα του Hoover συνδέεται με τη σχέση που είχε με τον ψυχίατρο Marshall de G Ruffin. Η χήρα του de G Ruffin ανακαλεί όσα της έλεγε ο σύζυγός της για τον διακεκριμένο ασθενή του, που «σίγουρα βασανιζόταν από ομοφυλοφιλία». Μετά από αρκετές συνεδρίες, ο Hoover «έγινε παρανοϊκός να μην μάθει κανείς ότι είναι ομοφυλόφιλος, φοβήθηκε» και επιδόθηκε σε κυνήγι μαγισσών (…)

Ο John Money, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο Παν/μιο John Hopkins, πίστευε ότι ο Hoover «είχε συνεχώς την ανάγκη να καταστρέφει άλλους ανθρώπους έτσι ώστε να επιβιώνει ο ίδιος. Ζούσε με την προσωπική του αντίφαση αλλά το τίμημα έπρεπε να το πληρώνουν οι γύρω του». Ο καθηγητής ψυχιατρικής Harold Lief έχει δηλώσει ότι ο Hoover υπέφερε από «ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Είχε χαρακτήρα με στοιχεία παρανοϊκά, ήταν αδικαιολόγητα καχύποπτος και σαδιστής. Ο συνδυασμός ναρκισσισμού και παράνοιας δημιουργεί, αυτό που λέμε, απολυταρχικές προσωπικότητες. Ο Hoover θα ήταν ένας τέλειος υψηλόβαθμος Ναζί».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Anthony Summers στην εφημερίδα Guardian.  

Ο Leonardo di Caprio είναι υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Α' αντρικού ρόλου για τη συμμετοχή του στην ταινία του Clint Eastwood, J Edgar (από 19/01 στους κινηματογράφους).