Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές της Ζαμάν είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης. Κρατικά τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος εισαγγελέα που διεξάγει έρευνα σχετικά με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο κτίριο κάνοντας ταυτόχρονα χρήση δακρυγόνων, χημικών αλλά και υδραντλιών εναντίον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και κατά της κυβέρνησης Ερντογάν η οποία αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη εφημερίδα ως τρομοκρατικό πυρήνα που έχει σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος.
Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται ότι συνωμότησε για να ανατρέψει την κυβέρνηση, μετά τις διαρροές στοιχείων για ένα σκάνδαλο διαφθοράς το 2013 που πιστεύεται ότι έκαναν αστυνομικοί πιστοί στο θρησκευτικό του τάγμα.
Ο όμιλος Ζαμάν, πέραν της ομώνυμης εφημερίδας στα τουρκικά, τυπώνει και μια αγγλόφωνη εκδοχή της, την Today's Zaman, ενώ διαθέτει επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Cihan.
Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, η οποία εν τω μεταξύ έγινε αντικείμενο σφοδρότατων επικρίσεων από όλα τα σημεία του κόσμου, προβλέπει πως η περίπου 650.000 φύλλων Zaman πρέπει πλέον να τεθεί σε καθεστώς κρατικής διαχείρισης, χωρίς να δίνει κάποια επίσημη εξήγηση γι' αυτό.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου και τις δημοκρατικές αξίες, καταγγέλλοντας την απόφαση να τεθεί υπό δικαστική εποπτεία η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, η οποία διάκειται εχθρικά έναντι του Ερντογάν.
«Το εκλαμβάνουμε ως μια ακόμη σε μια σειρά ανησυχητικών δικαστικών και αστυνομικών ενεργειών τις οποίες έκανε η τουρκική κυβέρνηση στοχοθετώντας μέσα ενημέρωσης και άλλους που την επικρίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.
Η αμερικανική διπλωματία, διά στόματος του εκπροσώπου αυτού, κάλεσε τις τουρκικές αρχές να «εγγυηθούν ότι οι ενέργειές τους τηρούν τις οικουμενικές δημοκρατικές αξίες που είναι εγγεγραμμένες στο σύνταγμά τους, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και ειδικά η ελευθερία του Τύπου».
Πηγές: ΒΒC, RT